Ga naar hoofdinhoud

Robuuste reductoren voor afvalwaterverwerking

De afvalwaterzuiverings-installatie in Tunis, die wordt beheerd door het Tunesische overheidsbedrijf Office National de l’Assainissement (ONAS), voorziet ongeveer 2,5 miljoen mensen in het grootstedelijk gebied van drinkwater. Voor de bacteriële afbraak van vuildeeltjes moet het afvalwater door voortdurend roeren van zuurstof worden voorzien. Twee grote motorreductoren drijven daartoe de mengers rond de klok aan. In het veld kan de temperatuur ´s winters dalen tot -5°C en ´s zomers stijgen tot 45°C.

De faciliteit bevat circa dertig jaar oude aandrijftechniek, die gefaseerd vervangen moet worden. De oorspronkelijke leveranciers hebben de productie ervan gestaakt, waardoor onderdelen moeilijk te verkrijgen zijn. Ook de oorspronkelijk geïnstalleerde reductoren vereisten onderhoud tot een problematische omvang. Vooral de temperatuurschommelingen beïnvloedden vaak de smering. Bij de geplande vervanging werd niet alleen gekeken naar de noodzakelijke prestaties, maar ook naar de total cost of ownership.

Greep krijgen op warmte
Op zoek naar een nieuwe leverancier, kwam ONAS in aanraking met de Duitse fabrikant Nord Drive Systems, dat sinds 2003 een verkoopkantoor in Tunesië heeft. In 2009 werden twee combinaties van Nord vlakke tandwielreductoren en Siemens motoren geïnstalleerd, die zich sindsdien hebben bewezen in continu bedrijf. Nord maakt gebruik van een hoogwaardig synthetisch duurzaam smeermiddel voor de tandwielreductoren.

Het is aanzienlijk beter bestand tegen de omgevingstemperaturen dan minerale olie – bij de laatste zou de oliefilm bij hoge temperaturen breken, wat resulteert in een verhoogde slijtage. Iedere motorreductor heeft 210 liter olie nodig, die na circa 20.000 bedrijfsuren moet worden ververst. Andere fabrikanten leggen vaak de nadruk op kortere onderhoudsintervallen, hetgeen een aanzienlijk prijsverschil van tien tot achttien euro per liter zou betekenen.
 
Een oliekoelsysteem verhoogt de bedrijfszekerheid van de Nord reductoren nog eens extra: een temperatuursensor controleert continu de temperatuur van het smeermiddel en activeert het koelsysteem zodra een instelbare limiet wordt overschreden. In deze toepassing is de limiet 60°C. De verwarmde olie wordt vervolgens weggepompt, gekoeld door een oliekoeler en teruggevoerd in de reductor. Wanneer de temperatuur beneden 40°C daalt, wordt het koelsysteem automatisch afgeschakeld.

Aandrijftechniek in detail
Op dit moment zijn er twee 132 kW vlakke tandwielreductoren uit de serie Nord SK 12382VZ geïnstalleerd in de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Ze zijn gekoppeld met Siemens motoren via IEC adapters. De Nord reductoren zijn leverbaar als twee- of drietraps basistypen met holle of massieve assen, als voetgemonteerde, flensgemonteerde of frontgemonteerde uitvoeringen, alle met dezelfde behuizing. Geschikt voor beperkte inbouwruimtes kunnen ze worden gecombineerd met vele componenten uit het modulaire Nord systeem.


De onderhoudsarme vlakke tandwielreductoren worden gesmeerd met een synthetisch smeermiddel en zijn daardoor bestand tegen hoge omgevingstemperaturen (foto: Nord)
 
ATEX modellen en modellen met IP55 of IP66 bescherming zijn op aanvraag leverbaar voor alle typen. Alle reductoren zijn gemaakt volgens het Unicase concept, dat oorspronkelijk in 1981 door de aandrijfspecialist werd ontwikkeld en dat maximale prestaties mogelijk maakt voor kleine tandwielafmetingen en operationele veiligheid garandeert, alsmede hoge rendementen, hoge uitgaande koppels, hoge weerstand tegen axiale en radiale belastingen, geluidarme werking, weinig onderhoud en een lange levensduur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven