Ga naar hoofdinhoud

Robots kunnen leren van honden met handicap

Bij een ongeval verandert alles in fracties van secon-den. Een botsing met bij-voorbeeld een auto kan een hond zo zwaar verwonden, dat een poot moet worden geamputeerd. Voor het dier en zijn baas is dit een tragisch gevolg, maar voor de wetenschappers van de Friedrich-Schiller-Universität Jena is het een geluk. Het zijn juist honden met deze handicap waarmee ze belangrijke gegevens voor de ontwikkeling van lopende robots verwachten.

De onderzoekers bekijken hoe dieren, waarvan of een voorpoot of een achterpoot moest worden geamputeerd, zich voortbewegen. Op welke manier probeert het dier de ontbrekende poot te compenseren? Dat is voor biologen van het Looplaboratorium van het Instituut voor Sportweten-schappen de centrale vraag voor hun onderzoek.

    
Het verlies van een voorpoot vereist een veel grotere aanpassing door de hond dan een van de achterpoten. Tien infrarood camera’s leveren de data, waaruit een driedimensionaal computermodel wordt samengesteld, dat de bewegingen weergeeft..

De onderzoekers bekeken een aantal honden met een amputeerde poot met behulp van tien speciale infrarood camera’s, terwijl de dieren zich op een lopende band voortbewogen. De natuurlijke loopbeweging is bedoeld voor vier poten, zodat deze dieren hun bewegingspatroon volledig nieuw moeten organiseren.

Bij hun experimenten konden de onderzoekers vaststellen, dat honden met een amputatie van de achterpoot zich gemakkelijk aan de nieuwe situatie aanpassen dan bij de amputatie van een voorpoot. Het verlies van een voorpoot vereist een veel grotere compensatie dan die van een achterpoot. De onderzoekers vermoeden, dat dit vooral ligt aan de grotere belasting op de voorpoten van de dieren.

De studie is onderdeel van het EU-project Locomorph, waarmee de wetenschappers uit Jena samen met biologen, fysici en ingenieurs in België, Canada, Denemarken en Zwitserland werken aan de efficiëntie en verbe-tering van het gebruik van looprobots in een onbekende omgeving. Als de robot door het uitvallen van een onderdeel gedwongen wordt zijn morfologie te veranderen, moeten er geschikte strategieën zijn, zodat hij zich op een aangepaste manier verder kan voortbewegen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven