Ga naar hoofdinhoud

Robot als fitnesscoach voor astronauten

Onderzoekers aan de Univer-sität Bielefeld onderzoeken nieuwe mogelijkheden om de fysische en psychische belastingen van astronauten gedurende langere tijd te verminderen door het gebruik van zogenaamde kunstmatige intelligente robotsystemen. Het For-schungsinstitut für Kognition und Robotik (CoR-Lab) van de universiteit heeft hiertoe een driejarig project opgezet.

Mens sana in corpore sano. Ook voor astronauten is sportieve inspanning het beste middel om lichaam en geest op peil te houden. Bij langdurig verblijf in de ruimte moet niet alleen rekening worden gehouden met een negatieve uitwerking van gewichtloosheid op het spierstelsel, maar ook mentale klachten zoals depressies moeten worden tegengegaan. In het nieuwe project wordt onderzocht of een robot als fitness coach astronauten kan helpen bij het regelmatig afwerken van trainingsopdrachten, om de vermindering van spierweefsel tegen te gaan.

Kunstmatige intelligentie

Het project moet zorgen voor de uitvoering van de kunstmatige intelligente systemen met de mogelijkheid voor sociale interactie. Deze maakt het de robot mogelijk om zich flexibel aan te passen aan de gemoedstoestand van astronauten. Hij moet uit de reactie van de menselijke partners een verbe-terde interactiestrategie kunnen afleiden. De robot fitness coach moet de gemoedstoestand van zijn partner correct herkennen om de juiste richting te vinden voor de motivatie. Daarvoor moet hij zowel persoonsherkenning, herkenning van de natuurlijke spraak als de verwerking van gesticulatie beheersen.

Aan het begin van het project staan, behalve empirische analyses van motivatietechnieken van de menselijke trainer, vooral de ontwikkeling en het testen van geschikte systemen centraal. Daarbij zal de in Bielefeld ontwikkelde anthropomorfe robotkop FloBi (foto) worden gebruikt, net als het kleine mobile robotplatform Nao.

Als afsluiting wordt voor de evaluatie van de ontwikkelde robotsystemen een unieke isolatiestudie van enkele weken met proefpersonen en de robots in een afgesloten omgeving uitgevoerd binnen. Hiermee willen onderzoekers onder andere de veranderingen van hun trainingsprestaties en gemoeds-toestand door de inzet van de robot analyseren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven