Ga naar hoofdinhoud

Riksja op waterstof

Om de vervuiling en CO2-uitstoot te verminderen, is er met met name in de grote steden vraag naar stille, zuinig met energie om-springende en emissiearme motoren voor kleine voer-tuigen. Het Fraunhofer-Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Material-forschung (IFAM) in Dresden en het Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme (ISE) in Freiburg hebben samen een nieuw systeem ontwikkeld dat eind juni officieel werd gepresenteerd: de ‘Hydrogenia’ elektrische riksja.

Het bijzondere aan het innovatieve voertuig is, dat een De geïntegreerde polymeer elektrolyt membraan brandstofcel (PEM) aan boord van de elektrische fiets is met een speciaal ontworpen metaalhydride tank gekop-peld aan een robuuste, ruimtebesparende waterstoftank. Hierdoor kan het voertuig niet alleen langere afstanden afleggen dan met alleen batterijen, maar kan ook veel sneller worden bijgetankt. Bovendien verhoogt deze benadering de veiligheid van het aandrijfsysteem, aldus de instituten.

De wetenschappers van beide instituten houden zich al een aantal jaren bezig met de productie, verwerking en het testen van metaalhydriden, onder meer voor toepassingen voor waterstofopslag en warmte-opwekking. Met de waterstof-riksja presenteren de onderzoekers een aantal van hun onder-zoeksresultaten aan een breder publiek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven