De ontwikkelingen in de hydraulische aandrijftechniek worden al jaren gedreven door technieken om efficiënter met energie om te gaan. Een pomp blijft een pomp en een klep blijft een klep, maar load-sensing, uitgebreidere toepassing van elektronica en verbeterde componenten moeten zorgen voor slimmere oplossingen. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen stationaire en mobiele hydrauliek.
Bij toepassing van stationaire hydrauliek wordt vooral gekeken naar de componenten met systemen bestaande uit pompen met constant slagvolume, aangedreven door normmotoren met regelbaar toerental of zelfs servomotoren. In dat geval moet de pomp wel geschikt zijn voor hoge toerentallen. De mobiele hydrauliek is juist gefocust op systemen met kleinere dieselmotoren en lagere toerentallen om het brandstofverbruik te verminderen en de COx- en NOx-emissie te verlagen. Lagere toerentallen vragen om aangepaste concepten van zowel de rij- als de werkhydrauliek, terwijl wel dezelfde prestaties worden geëist. Bosch Rexroth gebruikt er de term BlueHydraulics voor.
Elektromotor in mobiele toepassingen
Linde, in Nederland vertegenwoordigd door Motrac Hydrauliek, kijkt voor de mobiele hydrauliek ook naar dergelijke mogelijkheden, maar ziet ook de toepassing van elektromotoren wel zitten. Door de vermogenselektronica is ook in de mobiele systemen de elektromotor in opmars. Motrac Hydrauliek, van huis uit een leverancier van hydraulische systemen, krijgt de elektrische aandrijftechniek als nevenactiviteit erbij.
Voor de mobiele hydrauliek gelden in principe dezelfde thema’s als voor de stationaire hydrauliek: efficiënter, duurzamer en innovatief (beeld: Bosch Rexroth)
Door de strenge emissienormen, vastgelegd in Tier 4, kijken de fabrikanten van verbrandingsmotoren naar een lager brandstofverbruik en zodoende lagere uitlaatgasemissies. In veel gevallen betekent dat een constructieve aanpassing van dieselmotor en uitlaatgassysteem en de toepassing van roetfilters. Het belangrijkste effect is, dat de dieselmotor op lagere toerentallen gaat werken: in plaats van 1800 omw/min tot 2200 omw/min wordt er nu vaak uitgegaan van 1400 omw/min tot 1600 omw/min.
Hogere werkdrukken
Dat betekent echter ook aanpassing van de hydrauliek: grotere componenten en hogere drukken, terwijl het geïnstalleerde vermogen gelijk blijft. Bij Linde is de range pompen en motoren inmiddels uitgebreid tot 280 cm3 slagvolume met meer stappen in de hele range. Ook Bosch Rexroth heeft inmiddels nieuwe series plunjerpompen en -motoren met hogere werkdrukken en daardoor een verbeterd rendement op de markt gebracht.
Het complete artikel over trends binnen de hydrauliek is te lezen in het komende extra dikke beursnummer van AT-aandrijftechniek.