Ga naar hoofdinhoud

Ramen wekken energie op

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn er in geslaagd om transparante zonnecellen te maken die eenvoudig op glazen ramen in gebouwen kunnen worden aangebracht. Doordat de cellen alleen infrarood licht absorberen wordt zichtbaar licht gewoon doorgelaten. De zonnecellen zouden al tijdens het fabricageproces van glazen ramen kunnen worden aangebracht, waardoor een belangrijke kostenbesparing kan worden bereikt ten opzichte van de fabricage van op silicium gebaseerde zonnepanelen.

Eerdere experimenten met transparante zonnecellen waren weinig succesvol, omdat de cellen onvoldoende doorzichtig waren of het rendement van de omzetting naar elektriciteit onvoldoende was. De onderzoekers hebben nu een nieuwe chemische samenstelling gevonden die in combinatie met gedeeltelijk infrarood-reflecterende lagen een veel beter rendement oplevert dan bij eerdere experimenten werd gemeten.

Bij prototypes van de nieuwe zonnecellen hebben de onderzoekers een rendement van 1,7 % behaald en men verwacht dat dit bij verdere optimalisering van de samenstelling van het basismateriaal en de configuratie van de cellen gaat oplopen naar 12 %. Hoewel het onderzoek nog in een vroeg stadium is, verwachten de onderzoekers dat de nieuwe zonnecellen binnen tien jaar voor grootschalige toepassing op de markt zullen komen.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Applied Physics Letters.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven