Ga naar hoofdinhoud

Rakettesten voor nieuwe ruimtecapsule afgerond

Pratt & Whitney Rocketdyne heeft een serie testen van de raketaandrijving voor de commerciële ruimtetrans-porter van Boeing (aange-duid als CST–100) met succes afgesloten. De bekende vliegtuigfabrikant is een van de bedrijven, die werken aan de ontwikkeling van mogelijkheden voor de transport van bemanning. Doel van het ontwikkelings-programma is het bevorderen van innovaties en ontwikkelingen voor veilige, betrouwbare en economische ruimtevaart- en lanceermiddelen die astronauten naar diverse bestemmingen en het ISS kunnen vervoeren.

Er zullen 24 raketten deel uitmaken van het besturings- en controlesysteem (OMAC) voor het transportmiddel. Dat maakt het voor de CTS-100 mogelijk om in de ruimte en tijdens de terugkeer te manoeuvreren. De raketten maken ook het loskoppelen van de lanceereenheid mogelijk, als dit door een storing tijdens de lancering nodig mocht zijn.

Testen en voortgang
Tijdens de testen, die werden uitgevoerd op White Sands Space Harbor in Las Cruces, werd een OMAC stuwraket gelanceerd in een vacuümkamer, die de ruimte moest simuleren op 100 000 feet (30 km hoogte). De testen bewezen de degelijkheid van de voortstuwing bij extreme hitte, waarbij kleppen werden geopend en gesloten. De testen bevestigden ook de con-tinue verbranding en prestaties.

De motorenbouwer rekent er op dat de OMAC voortstuwing zal voldoen aan de operationele eisen van veiligheid tijdens de vlucht van mensen in de ruimte. NASA, Boeing en de andere industriële partners in het project kunnen nu doorgaan met verdere stappen voor de ontwikkeling van moge-lijkheden voor commerciële transporten met bemanningen.

NASA ontwikkelt ook het Orion ruimtevoertuig en lanceersysteem SLS, een capsule voor de bemanning en een zware lanceerraket, die kan zorgen voor een compleet nieuwe mogelijkheid voor de exploratie van mensen in de ruimte rond de aarde. SLS en Orion zijn ontwikkeld voor een flexibel gebruik voor missies met ruimtevaartuigen voor bemanning en lading waarmee de mens present is rondom de aarde en mogelijk nieuwe missies kan uitvoeren om het zonnestelsel verder te onderzoeken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven