Ga naar hoofdinhoud

PLCopen gaat rustig maar gestaag door

Sinds de oprichting, bijna twintig jaar geleden, blijft de vereniging PLCopen geregeld met belangrijke uitbreidingen komen. Tussen deze essentiële aanpassingen en uitbreidingen staat het leven niet stil. Het is al bijna traditie dat de redactie van Aandrijftechniek voorafgaand aan de belangrijkste Nederlandse vakbeurs op ons terrein ‘bijpraat’ met de vereniging. We spreken met Eelco van der Wal, managing director van PLCopen in Gorinchem.

De oorspronkelijke doelstelling van PLCopen was eenheid te krijgen in het programmeren van PLC’s. In de loop der jaren is het werkgebied sterk uitgebreid. Van der Wal steekt direct van wal. “Het afgelopen jaar is Motion Control 2.0 uitgebracht. Een duidelijke stap voorwaarts, waarbij de ervaringen van de gebruikers zijn geïntegreerd in de nieuwe versie.
 
Tevens is de laatste jaren veel aandacht uitgegaan naar Safety, veiligheid. Denk daarbij vooral aan machineveiligheid, die is gekoppeld aan de nieuwe wettelijk geregelde machinerichtlijn. Wat momenteel compleet nieuw is, is de OPC UA, de transparante communicatie, waarmee communicatie op een nieuw niveau is gebracht. Daarnaast is er gewerkt aan de derde editie van de IEC 61131 norm die dit jaar komt.”

Derde editie
Van der Wal gaat in op één van de belangrijkste aanpassingen van de derde editie. “ Het hierin verankerde Object Orientation is bedoeld om een betere aansluiting te realiseren met de kennis en ervaringen van de nieuwe generatie technische engineers. We moeten zuinig zijn op de weinige technische engineers die we hebben.

In de huidige versie van de standaard is al veel geregeld qua structurering en herbruikbaarheid. Dit heeft al geleid tot de mogelijkheid om een probleem in kleinere stukken te verdelen, delen die makkelijker en overzichtelijker zijn en daarmee beter te behappen. Impliciet houdt het in dat dat een project gestructureerd wordt aangepakt en de applicatiesoftware ook zo wordt ontwikkeld.”


Eelco van der Wal, managing director PLCopen: “We moeten zuinig zijn op de weinige technische engineers die we hebben” (foto: Dirk Scheper)

Het is duidelijk dat PLCopen zich richt op het beter laten aansluiten van de huidige standaard aan de markt. PLCopen is immers opgericht om de norm IEC 61131-3 uit te breiden en te verbeteren. Object Orientation is daar een nieuw onderdeel van. Van der Wal erkent dat bestaande gebruikers slechts langzaam zullen gaan overstappen op deze nieuwe techniek. Het gaat om een conventionele markt die niet bij iedere hype overstapt, maar graag eerst de kat uit de boom kijkt. Hij durft aan te geven dat het aantal overstappers zal liggen tussen de 5% en de 10%. Dit percentage is niet onrealistisch en neemt in de loop der jaren toe als gevolg van de komst van de nieuwe generatie technici die de markt betreedt.

Het belangrijkste verschil van deze derde editie met de voorgaande is, dat rekening is gehouden met de huidige en toekomstige generatie technici. Deze moet zich niet aan de norm aanpassen; de norm past zich aan hen aan en gaat daarbij meer mee in het denken van deze engineers.

Het volledig artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven