Ga naar hoofdinhoud

Plantaardige epoxyharsen voor printplaten

In de elektronica-industrie wordt jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen ton petrochemische epoxy verwerkt voor schakelingen, printplaten en dergelijke. Een samenwerkingsverband van Hobum Oleochemicals, het Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung (IAP) en Siemens heeft de ontwikkeling van een bio-gebaseerd alternatief als doel. Het project zal tot begin 2015 worden ondersteund door het Duitse Ministerie van voedsel, landbouw en consumentenbescherming (BMELV) en worden gefinancierd via de promotor, de Fachagentur Nahwachsende Rohstoffe (FNR).

Plantaardige oliën zijn de elementaire basiscomponenten voor bio-gebaseerde harsen. Een specifieke vetzuursamenstelling en vooral het hoge gehalte van linoleenzuur zijn cruciaal. Vlas beschikt over een hoog gehalte aan linoleen en daarom werd deze plant voor het project gekozen.

Epoxyharsen worden voor elektronische componenten, maar ook voor de productie van lakken, coatings, waterafstotende lijmen en pakkingen gebruikt. Voor elektronische componenten wordt de epoxyharsbasis met papier of glasvezel versterkt.

Systeemoplossingen voor reactieve harsen van zuivere lijnolie-epoxy en de bijbehorende harders staan op dit moment nog in de kinderschoenen. De onderzoekers zoeken in het lopend project onder andere naar optimale toevoegingen.

Fraunhofer IAP gebruikt hiervoor fosforhoudende verbindingen die een verbranding mogelijk maken zonder halogeenvormende substanties. Dat levert belangrijke voordelen op bij recycling, omdat petrochemische epoxy met een bromide-houdende vlamvertrager wordt beschouwd als gevaarlijk afval, dat een speciaal verbrandingsproces vereist. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven