Ga naar hoofdinhoud

Planet Solar vaart op zonnekracht

Onlangs werd in Kiel (D) de Planet Solar onthuld; een puur door zonne-energie aangedreven schip dat in 2011 de wereld gaat rondvaren. Niet in 80 dagen, zoals beschreven in het boek van Jules Verne, maar in 140 dagen. Met als doel om in elke wereldhaven te laten zien, dat een schip wel degelijk op pure zonne-energie kan varen.

De Planet Solar is een type catamaran, volledig opgebouwd uit koolstofvezel composietmaterialen, dezelfde die ook in de vliegtuigindustrie gebruikt worden. Het schip heeft een lengte van 35 m en een breedte van 23 m. In totaal wordt hiermee een oppervlakte bereikt van 507 vierkante meter die nagenoeg compleet bedekt zijn met 38.000 zonnecellen. Deze hebben een speciale behandeling ondergaan met een polyvinyl fluoride (PVF) film om het agressieve zeewatermilieu te weerstaan.

Grootste Li-ion accu
De zonne-energie wordt opgeslagen in ’s werelds grootste lithium-ion accu, met een gewicht van 13.000 kg en een maximale opslagcapaciteit van 1300 kWh. Indien compleet opgeladen, kan de Planet Solar drie dagen in volledige duisternis verder varen met een gemiddelde snelheid van 13 km/h. 


De Planet Solar heeft een groot totaal oppervlak. Daaronder kunnen zo’n 50 mensen ontvangen worden voor educatieve doeleinden (foto: Planet Solar)

Om de boot met zo min mogelijk wrijving door het water te laten bewegen, is de Planet Solar van een aantal innovatieve nieuwe ontwikkelingen en speciale schroeven voorzien. Lees hierover meer in het komende meinummer van Aandrijftechniek.  

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven