Ga naar hoofdinhoud

Piëzo’s voor stans- en omvormprocessen

De divisie Unidor van TRsystems (vertegenwoordigd door F. Hoff-mann) heeft een nieuwe piëzo signaalanalyse-technologie (PSA) ontwikkeld die geschikt is voor machines voor stans-, pers- en omvormprocessen. Krachtanalyse, controle op achtergebleven stansdeeltjes, banddikte, stempeldiagnose, vervorming, scheurherkenning, trilling, contactgeluid en zelfs energie-optimalisering kunnen met de PSA-technologie worden uitgevoerd.

Het complete systeem bestaat uit één of (in de regel) meer PSA-sensoren, een verzameldoos, versterker en de digitale controlesystemen (compactPress en multiControl) voor evaluatie en controle. Daarnaast omvat het systeem de modules powerPress en smartOilspraying voor besturen, visualiseren en controleren respectievelijk voor een zuinige en homogene oliedosering.

Proces
Gereedschap voor stansen en omvormen is opgebouwd uit een aantal lagen: opspanplaat, snijplaat, neerhoudplaat, stempelplaat, drukplaat en kopplaat. Elk van die lagen heeft een bepaalde functie en taak. Sensoren in het gereedschap of op de machine leveren de gewenste informatie voor het stans- of persproces.

Voor de sensor wordt in de drukplaat van het gereedschap een ongeveer 2 mm diepe gleuf gefreesd. De piëzosensor wordt hier in gelegd, bedraad en met epoxyhars overgoten om vervuiling en als gevolg daarvan een mogelijke kortsluiting te voorkomen. Omdat de sensoren een geringe grootte hebben, kunnen deze in praktisch alle omstandigheden op of in het gereedschap worden ingebouwd. Na montage in het gereedschap levert de PSA-sensor een signaal, dat bij iedere slag wordt herhaald.

Slijtage en breuk kunnen op die manier vroegtijdig worden onderkend, omdat door afwijkingen van de ingegeven normcurve direct veranderingen aan het stempel worden gesignaleerd. Vervolgens kunnen correctie-maatregelen worden genomen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven