Ga naar hoofdinhoud

Piëzo-pomp geeft schonere verbranding

In 2012 bereikte het aandeel dieselmotoren in personenauto’s een recordhoogte. Voor het eerst werden meer zelfontstekers dan benzinemotoren verkocht. Brandstofslurpers zoals SUV ’s vormen een trend. De hogere uitstoot aan stikstofoxiden is schadelijk voor het milieu. Met de Hiper-Act piëzo-pomp hebben onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Betriebsfestigkeit und Systemzuverlässigkeit (LBF) een mogelijkheid gevonden om de hoeveelheid stikstofoxiden verder te verlagen.

Dieselvoertuigen hebben een hogere uitstoot stikstofoxiden dan benzinemotoren. Stikstofoxiden irriteren de luchtwegen bij mensen en bevorderen het ontstaan van zure regen. Ze vormen ook een deel van de smog- en ozonvorming en verhogen de opwarming van de aarde.

Sinds een aantal jaren wordt voor de reductie van uitstoot aan stikstofoxiden AdBlue toegevoegd aan het uitlaatgas. Deze stof is een waterige ureumoplossing voor de nabehandeling van uitlaatgassen in SCR-katalysatoren. AdBlue wordt niet bijgemengd in de dieselbrandstof, maar als uitlaatgastoevoeging geïnjecteerd.

Dynamische piëzo-actuatoren
De onderzoekers van het Fraunhofer LBF hebben dit proces geoptimaliseerd. Ze hebben een nieuwe pomp ontwikkeld op basis van piëzo-keramische actoren, die werkt met een hoge bedrijfsdruk en de AdBlue fijner verneveld. Het resultaat: minder stikstofoxiden. Bovendien is de pomp compact en kan ook voldoen aan de eisen voor bedrijfswagens. Door de computergestuurde ontwikkeling kan de pomp eenvoudig zonder hoge ontwikkelingskosten op maat worden aangepast voor andere toepassingen.

De piëzo-pomp werd samen met partners Ricardo en Noliac in het kader van het door de EU gefinancierde project HIPER-Act ontwikkeld. Hiertoe bouwden de onderzoekers een uitgebreid simulatiemodel, waarin de thermo-mechanische, elektromechanische en hydraulische interacties binnen het totale signaalgebied van de actuatoren in acht werden genomen. Zo kunnen op de tekentafel ontworpen onderdelen al worden geëvalueerd op toekomstige prestaties (foto: Ursula Raapke, Fraunhofer LBF).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven