Ga naar hoofdinhoud

Persluchtdroger met tandem technologie

Een van de blikvangers tijdens Industrial Processing was de splinternieuwe Antares persluchtdroger met tandem technologie. In dit ene apparaat van Parker Hiross zijn twee verschillende drogerprincipes gecombineerd. Volgens Geveke Persluchttechniek, dat de droger op de markt brengt, zijn met de machine energiebesparingen tot zo’n 44% mogelijk in vergelijking met ‘mono-persluchtdrogers’.

Eigenlijk is het opmerkelijk dat het zo lang moest duren voordat zo’n apparaat er kwam. ‘Kort door de bocht’ is er onderhuids niets nieuws onder de zon. In de Antares heeft Hiross ‘simpelweg’ twee beproefde drogertechnieken gecombineerd, een koeldroger en een adsorptiedroger. Maar zo gemakkelijk als het klinkt is het natuurlijk niet. Vooral de dimensionering was de grootste uitdaging.

Twee drogertypen
“Het achter elkaar zetten van een koeldroger en adsorptiedroger is uiteraard eerder gedaan,” zegt product manager Johan Nooijen van Geveke. “Maar dan hebben we het over twee losse drogers. Dat kan interessante mogelijkheden opleveren, maar is nooit optimaal omdat die twee drogers qua capaciteit en verdere specifieke eigenschappen nooit goed op elkaar aansluiten.

Dat komt ook omdat dit meestal systemen van verschillende merken zijn, want fabrikanten zijn in de regel óf goed in koeltechniek óf in adsorptietechniek maar zelden in beide. Doordat Parker door middel van acquisities inmiddels zowel koeltechnische als adsorptiespecialisten onder één dak heeft, diende zich de mogelijkheid aan om compacte tandemdrogers te ontwikkelen met optimale specificaties.”

Juiste afstemming
In de Antares zijn de twee drogertechnieken perfect op elkaar afgestemd qua capaciteit en thermodynamische eigenschappen. De Antares drogers zijn leverbaar in capaciteiten van 2,5 m3/min tot 34 m3/min, met elk een specifiek ontwikkelde besturing, voorzien van op maat gesneden software die alle parameters optimaal aanstuurt. Daarmee is het een welkome innovatie in persluchtland omdat hiermee niet alleen droge, schone perslucht wordt gemaakt, maar tegelijk fors kan worden bespaard op de kosten van persluchtconditionering.

Het volledig artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven