Ga naar hoofdinhoud

Persen voor efficiënte elektromotoren

De Duitse machinefabrikant Schuler introduceert een nieuwe generatie snellooppersen die geoptimaliseerd zijn voor de productie van blikpakketten voor energiezuinige elektromotoren. De nieuwe generatie Smartline snellopers heeft tussen de 10% en 30% meer output en dat bij grotere tafellengtes tot maximaal 3300 mm. De grotere opspanoppervlaktes maken het gebruik mogelijk van grotere volgstempels, zodat er blikpakketten met complexere geometrieën gemaakt kunnen worden.

Met de nieuwe machine speelt Schuler in op de Europese wetgeving, die eist dat vanaf juni 2011 elektromotoren met een vermogen tussen de 0,75 kW en 375 kW zuiniger moeten zijn met energie (IE2).

Kijkend naar de te verwerken materiaalsterktes is het voor Schuler duidelijk dat het aandeel dunnere plaat zal toenemen. Dunnere plaat in blikpakketten zorgt voor minder magnetiseringsverliezen en een hogere efficiëntie in de elektromotoren. In de toekomst zullen de eisen met betrekking tot de grootte van de stempels verder stijgen, want moderne elektromotoren worden gebaseerd op steeds complexere vormen. Bovendien blijft er de druk op productiekosten, omdat de internationale concurrentie verder toeneemt.


De Smartline snellopers van Schuler zijn geoptimaliseerd voor het persen van blikpakketten (foto’s: Schuler)

Maar grootte van de stempel en aantal slagen zijn maar een deel van het geheel. De eigenlijke intelligentie van de Smartline zit in de verbinding tussen de mechanische componenten en de besturing. Schuler heeft met de Smartline een manier gevonden om de slijtage van gereedschappen fors te verminderen. De intelligente besturing regelt de slag van de bovenstempel op 0,01 mm nauwkeurig. Hiermee kan dunnere plaat geperst worden en is de slijtage ook minimaal. Dit komt mede door de spelingvrije geleidezuilen en het stijve gietijzeren persframe.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven