Ga naar hoofdinhoud

Ooit aan keramische aandrijvingen gedacht?

Technisch keramiek heeft nog altijd de naam dat het duur, bros en lastig te ver-werken is en niet geschikt voor het overbrengen van krachten. Uiteraard heeft het materiaal zijn beperkingen, maar mits goed ontworpen en geproduceerd zijn overbrengingen uit deze materiaalsoort duurzaam, wrijvingsarm en sterk. Formatec in Goirle schuwt complexe technische producten uit technisch keramiek niet.

Formatec is gespecialiseerd in het spuitgieten van keramiek, het zogeheten Ceramic Injection Moulding (CIM). Tot de eerste producten behoorden nozzles voor Senseo-apparaten, tandwielpompen voor de verfindustrie en plunjerpompen (dispensers) voor verfmengers in bouwmarkten.

Een belangrijke markt werd gevonden in cosmetische toepassingen, zoals behuizingen voor mobiele telefoons, pennen en horloges voor het top-segment op de markt. Maar omdat de esthetische markt erg grillig is, verlegt Formatec de focus weer meer richting technische producten, zonder de esthetische markt te verwaarlozen.

Technisch keramiek
Het bedrijf verwerkt zirkoonoxide (ZrO2) en aluminiumoxide (Al2O3) en onderzoekt ook de inzetbaarheid van siliciumnitride (Si3N4). Zirkoonoxide en siliciumnitride zijn voor technische toepassingen het meest geschikt omdat deze materialen beter te polijsten zijn, wat voor bijvoorbeeld de aandrijf-techniek een belangrijke eigenschap is (lagere wrijving). Aluminiumoxide is een goedkoper materiaal, maar het heeft meer nabewerking nodig en heeft minder goede loopeigenschappen.

De gesinterde producten zijn goed mechanisch na te bewerken via tech-nieken als leppen, slijpen, polijsten, trommelen, gritstralen en laserbe-werking. Dit gebeurt met machines die ook in de metaalindustrie gangbaar zijn, zij het dat voor de bewerking van technisch keramiek speciale gereedschappen worden gebruikt. Met name bij kleine series is nabewerking interessant. Bij grote series is een duurdere matrijs vaak weer economi-scher, omdat dan het nabewerken (een kostenpost) vervalt.

Aandrijvingen
In de loop van de ruim tien jaar dat het bedrijf technische artikelen maakt, zijn diverse aandrijftechnische componenten gerealiseerd en in productie genomen. Andere oplossingen zijn wel ontwikkeld en geschikt voor toepas-sing maar nooit in productie genomen omdat de klant uiteindelijk een andere oplossing koos.

    
Een tandwiel uit technisch keramiek (links) en een kroonwieloverbrenging voor een operatierobot

Een eerste voorbeeld betreft een kroonwiel dat wordt toegepast in de Sofie robot voor minimaal invasieve buik- en borstchirurgie, die aan de Tech-nische Universiteit Eindhoven is ontwikkeld. Een tweede bijzondere aandrijving heeft het bedrijf ontwikkeld voor een producent van feeder systemen voor zogeheten bestückungsmachines, namelijk een overbrenging met wormwiel en kroonwiel. In tegenstelling tot de normale wormwielover-brenging staat het tandwiel hier niet loodrecht op de as van het tandwiel en grijpt aan de omtrek in, maar ligt het kroonwiel parallel aan het wormwiel en grijpt aan de bovenzijde in.

Het volledig artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven