Op het eerste gezicht ziet de ‘Voltist’ er niet uit als een elektrische fiets. Pas bij nadere bestudering zijn in het frame geïntegreerde elektrische componenten te herkennen. Ook de futuristische vorm doet eerder denken aan een high end racefiets. De Carbon-E-Bike werd ontwikkeld door de afdelingen Sportgerätetechnik en Schaltkreis- und Systementwurf van de Technische Universität Chemnitz in samenwerking met de fietsfabriek Storck. In het prototype zijn talrijke innovaties gecombineerd, het model moet in 2012 in productie gaan.
De Voltist heeft een nieuw soort multi size concept. Het frame van met koolstofvezel versterkt kunststof maakt het mogelijk om wielbasis, lengte van de boven-buis en zithoogte van de berijder aan te passen aan een lichaamsgrootte van 1.60 m tot 1.95. De toekomstige serieproductie van het frame werd gestroomlijnd, zodat nog maar één machine voor de productie van de vorm nodig is, in plaats van vier of vijf.
Aandrijving
De aandrijfcomponenten en andere onderdelen werden geïntegreerd in de structuur van het frame, werd een accu ontwikkeld met intelligente laad-elektronica en een op RFID gebaseerde startonderbreking ingebouwd. Een schakelsysteem aan het wiel wordt niet toegepast. Dankzij een aangepaste overbrengverhouding en motorondersteuning heeft de E-bike een breed snelheidsbereik.
Onderzoekers analyseren in het Virtual Reality Center Production Engineering van de TU Chemnitz de componenten van het prototype. De aandrijvingscomponenten en onderdelen zijn in het frame geïntegreerd. (Foto: Wolfgang Schmidt)
De volledig ingekapselde en onderhoudsarme aandrijflijn zorgt de E-bike voor bescherming van componenten zoals ketting en tandwielen. Ook is hiermee uitgesloten dat een broekspijp in contact komt met de ketting. Deze E-Bike kan daarom ook interessant zijn voor klanten, die bij het fietsen kantoorkleding dragen.
Een andere innovatie is een smartphone met GPS-functie voor de dyna-mische aanpassing van de motorondersteuning. Het motorvermogen wordt dynamisch gedoseerd, afhankelijk van het geplande traject, de beschikbare accucapaciteit en het rijgedrag. Zo kan worden vermeden dat de accu leeg is voor het bereiken van de bestemming.
Planning
De concept fiets werd voor het eerst getoond op de fietsbeurs Eurobike 2011. Het progressieve, sportieve design en de systeemintegratie werden door standbezoekers goed ontvangen. Velen hadden zelfs niet in de gaten dat de Voltist een elektrische fiets is, omdat alle electro-componenten verstopt zitten in het frame. De ontwikkelaars reageerden daarmee op de wens van veel potentiële E-bike klanten, die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan het wetenschappelijke ontwikkelen van de fiets.
Dankzij moderne ontwikkelinstrumenten duurde de weg van idee tot pro-totype maar twaalf maanden. Zo werd het ontwerp in het Virtual Reality Center Production Engineering gevisualiseerd in 3-D en gecontroleerd op vormfouten. Daarop volgde de productie van het beursprototype in een Rapid Prototyping proces. Met het gelakte en gemonteerde prototype worden nu de noodzakelijke aanpassingen voor de serieproductie geana-lyseerd.
De komende twee maanden worden gebruikt voor de verdere optimalisering en afstemming van de intelligente elektrische aandrijving. Voor Eurobike 2012 moet de E-Bike serierijp zijn. (foto boven: Mario Steinebach)