Ga naar hoofdinhoud

Ontwikkeling superruimtecamera Safari van start

De ontwikkeling van de Nederlands-Europese infrarood spectrometer en supercamera Safari kan met een overheidsbijdrage van 18 miljoen euro van start. De subsidie werd toegewezen aan SRON, ‘principle investigator’ voor het Safari programma. TNO wordt betrokken bij de ontwikkeling van het Fourier Transform Spectrometer mechanisme, een essentieel en uiterst nauwkeurig opto-mechatronisch instrument.

Safari is een uiterst gevoelige infrarood spectrometer voor onderzoek naar sterrenstelsels aan de rand van het heelal. Safari wordt de Nederlands-Europese bijdrage aan de Japanse SPICA missie. Momenteel heeft TNO een toppositie in de wereld op het gebied van uiterst nauwkeurige opto-mechatronische instrumentatie. In deze context heeft TNO technologie ontwikkeld voor optische vertragingslijnen waarmee tot op sub nanometer niveau de lengte van een optisch pad geregeld kan worden.

Optische interferometrie zoals in de Very Large Telescope Interferometer (VLTI) in Chili is een van de toepassingen binnen de grondgebonden astronomie. TNO is tevens betrokken geweest bij een ontwikkeling voor de toekomstige ruimtemissie Darwin (detecteren van aardachtige planeten) waarbij ook een zeer nauwkeurige opto-mechanische vertragingslijn is ontwikkeld. Deze technologie vervult nu een grote rol binnen het Safari instrument en zal een onderdeel vormen van het Fourier Transform Spectrometer mechanisme.

Verder heeft TNO bijgedragen aan het optisch ontwerp van het Safari instrument waarbij in het ver-infrarood gebied diffractie een belangrijke rol speelt. Alleen het zeer zorgvuldig modelleren en ontwerpen door top experts zal resulteren in een optimaal ontwerp waarbij naast de optische prestaties ook de thermische, mechanische en strooilicht eisen in de beschouwing worden meegenomen binnen de beperkte afmetingen waarin het ontwerp moet worden gerealiseerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven