Ga naar hoofdinhoud

Omron lanceert nieuw automatiseringsplatform

Omron Industrial Automation Business heeft de lancering aangekondigd van een nieuw platform voor machineautomatisering aan. Sysmac (System for Machine Automation Control) staat voor één enkele machinebesturing via één aansluiting en één softwareoplossing. Omron presenteerde het nieuwe systeem half september tijdens een internationale persconferentie in ’s-Hertogenbosch. De Europese lancering vindt plaats tijdens SPS/IPC/Drives in november in Neurenberg.

Bij de ontwikkeling van het automatiseringsplatform Sysmac is Omron uitgegaan van enkele veelgevraagde principe uit de machinebouw:

  • eén enkele besturing voor de hele machine of productiecel;
  • harmonie tussen mens en machine;
  • open standaarden voor communicatie en programmering.

Het resultaat is een veelzijdig en betrouwbaar automatiseringsplatform met een nieuwe controller voor machineautomatisering. De Sysmac NJ integreert beweging, besturing, netwerkverbindingen, vision-inspectie, nieuwe software (Sysmac Studio) met functionaliteit voor configuratie, programmering, simulatie en bewaking, en een snel machinenetwerk (EtherCAT) voor de aansturing van beweging, vision, sensoren en actuatoren.


Machinebesturing en motion control bij Sysmac zijn één geheel: veldapparatuur wordt aangestuurd over één machinenetwerk en geprogrammeerd met één softwareoplossing.

Eén systeem
Het hart van het nieuwe automatiseringsplatform wordt gevormd door de Sysmac NJ 501 machine automation controller, die is ontworpen met het oog op snelheid en flexibiliteit. De controller is uitgerust met een in de industrie veelvuldig toegepaste Intel processor, die geen ventilator nodig heeft en werkt onder een real-time operating system (RTOS). Hij is schaalbaar met CPU’s voor 16, 32 en 64 assen. Bij toepassingen tot 32 assen kan een responstijd van minder dan 1 ms worden gerealiseerd. Dit is snel in vergelijking tot conventionele hardwarebesturing.

De engineering omgeving Sysmac Studio is ontwikkeld om machinebouwers volledige controle over hun automatiseringssysteem te bieden. De programmatuur integreert configuratie, programmering, simulatie en bewaking in deze ene oplossing. Sysmac Studio zorgt voor een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE), die het gebruik van verschillende softwaretoepassingen en het daarmee gepaard gaande moeizame ontwerp, ontwikkeling en valideren van programma’s overbodig maakt.

De controllers van de NJ-serie maken gebruik van open communicatie via EtherCAT. Dit is al een veelgebruikt machinenetwerk voor de uiteenlopende veld- en motion-apparatuur van Omron. Het biedt hoge nauwkeurigheid voor synchronisatie van meerdere assen, dankzij het gedistribueerde slave klokmechanisme. De configuratie van het netwerk is eenvoudig door de automatische adrestoewijzing voor slaves.

Het volledig artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven