Ga naar hoofdinhoud

Olifanten verschuiven met smeermiddelvrije kunststof-glijplaten

Voor de smeermiddelvrije lagering van assen en rails biedt Igus uit Keulen, een omvangrijk programma polymeerglijlagers voor rotatie- en hefbewegingen. De tribologisch geoptimaliseerde kunststoffen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt voor bewegingen overlangs. Daarvoor heeft de onderneming nu ‘DryLin’-glijplaten gepresenteerd. Met de nieuwe glijlagers voor alle soorten dragers, bijvoorbeeld staaldragers of bodemplaten van aluminium, kunnen tot twee ton langzaam, dynamisch worden verschoven. Bij vier platen komt dit overeen met het gewicht van een Afrikaanse mannetjesolifant. In Nederland worden de lagers gedistribueerd door Elcee Holland.

Smeermiddelvrije glijplaten van hoogrendementskunststof zijn bijna overal toepasbaar. Ze kunnen worden toegepast voor werkzaamheden op willekeurige ondergronden. Het thema hygiëne speelt een centrale rol om te voorkomen dat op ongedefinieerde glijbanen of wegen zich verontreinigingen aan de lagerpunten afzetten.

Extreem lage frictiewaarden
De nieuwe glijplaten zijn vervaardigd van het materiaal ‘iglidur J’ dat extreem lage frictiewaarden combineert met een lange levensduur. Naast de goede glij-eigenschappen beschikken de glijplaten over een hoge vastheid en elasticiteit bij gelijktijdige kruipvastheid. Op grond van de goede elasticiteit zijn ook bij schokkende belastingspieken duurzame vervormingen uitgesloten.


De nieuwe ‘DryLin’-glijplaten zijn vervaardigd van het hoogrendements-polymeermateriaal ‘iglidur J’ dat extreem lage frictiewaarden combineert met een lange levensduur (foto: Igus).

De ‘DryLin’-glijders zijn temperatuurbestendig tot 90 °C en bestand tegen corrosie en chemicaliën. Hiermee kan men smeermiddelvrij grote gewichten over diverse oppervlakken (staal, aluminium, roestvast staal enz.) verschuiven bij een tegelijkertijd zeer goed slijtagegedrag, aldus igus. Een schroefverbinding over de metalen inzet garandeert een goede steun.

In de standaarduitvoering voor de buitendiameters 40, 60 en 80 mm – zijn de glijplaten per direct verkrijgbaar met korte levertijden. Het statische draagvermogen bedraagt 120.000, 66.000 of 28.500 N. Als aanvulling biedt igus talrijke ‘iglidur’-halffabricaten aan voor individuele geometrieën. Alternatief kunnen mechanisch afgewerkte, individuele vormen en maten direct worden besteld.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven