Ga naar hoofdinhoud

Oliefilters verwerkt tot waardevolle producten

Met een recente installatie voor de Riccoboni groep uit Italië heeft Mewa Recycling een nieuwe toepassing gevonden om gebruikte oliefilters tot waarde-volle producten te verwerken. Mewa is bekend om zijn hoogwaardige shredders, verkleiners en innovatieve oplossingen voor een groot scala aan recycling methoden van vooral met schroot en staal verbonden producten. De machines en instal-laties van Mewa worden in Nederland geleverd door Mutsaerts Inter-national.

Oliefilters zijn nu een dure afvalstroom die voor 60% uit waardevol staal bestaan. Verdere bestanddelen zijn aluminium, papierfilter, rubber, en kunststof. De gemiddeld overgebleven 20% bestaat uit olie.

Grassano, onderdeel van de Riccoboni Groep, kan op haar standplaats in Predosa, een hoeveelheid van 5 ton oliefilters per uur verwerken met de nieuwe complete productielijn van Mewa.

Een handmatige sortering is de eerste stap. Hier worden gaspatronen, textiel, grote metaaldelen en andere stoorstoffen zoals bijvoorbeeld remschijven verwijderd. In de volgende stap wordt met een speciaal ontwikkelde granulator uit de UG serie het materiaal verkleind naar ≤ 25 millimeter.
 
Deze mix die bestaat uit ijzer, aluminium, papier, rubber, kunststof en olie wordt door een centrifuge geleid waarin de olie wordt gescheiden en in een aparte tank wordt opgeslagen. Daarna volgt verdere verwerking om ferro en non-ferro te scheiden.
 
Aan het einde kleeft nog slechts minder dan 2% olie aan de gesorteerde producten. De metalen worden rechtstreeks aan de gieterijen verkocht en de olie is klaar voor verdere raffinage of wordt verkocht als brandstof.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven