Ga naar hoofdinhoud

Olie scheiden met magneten

Sinds de olieramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010 wordt overal ter wereld hard gewerkt aan nieuwe manieren om een olievervuiling op te ruimen. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een veelbelovende methode bedacht waarmee met behulp van magneten olie van het water kan worden gescheiden. Zij denken dat met deze techniek de olie kan worden teruggewonnen voor gebruik, waarmee gedeeltelijk de opruimkosten worden gecompenseerd.

De olie voor de Amerikaanse kust werd in 2010 bestreden met chemicaliën waardoor de olie naar de bodem zonk. Met zogenoemde skimmers werd de olie met borstels of half verzonken schepsystemen uit het water gehaald. Een trage en arbeidsintensieve methode, die bovendien alleen in vrij kalm water kan worden gebruikt. Een van de onderzoekers, Professor Markus Zahn, bedacht dat wanneer de olie magnetisch zou zijn, je het gewoon met krachtige magneten uit het water zou kunnen halen. Hij ontwikkelde samen met zijn team nanodeeltjes waarmee de olie in een zogenoemde ‘magnetic ferrofluid’ kan worden veranderd.

Het team van Zahn heeft inmiddels een testopstelling gemaakt met een ronde magneet die een met nanodeeltjes bewerkt olie- en watermengsel te lijf ging. De magneet draait rond, de olie blijft eraan hangen en kan dan op de ouderwetse manier worden verwijderd. De onderzoeksgegevens van Zahn en zijn team zullen worden gepresenteerd in januari 2013 tijdens de International Conference on Magnetic Fluids.


Een proefopstelling met een uitleg over de werking

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven