De motorenbouw heeft in de Hanzestad Rostock oude wortels. Steeds strengere emissie-wetgeving vereist echter volledig nieuwe technologieën voor de bouw van grote motoren. Het was voor de leerstoel voor zuigermachines en verbrandingsmotoren van de Universität Rostock aanleiding om medio september een congres over dit onderwerp te organiseren. Het onderzoek wordt niet in een ivoren toren uitgevoerd maar in nauwe samenwerking met fabrikanten zoals MAN en Caterpillar.
Tot aan 2016 moet de uitstoot van stikstofoxiden bij grote motoren met 80 % worden verminderd. In het verleden waren de grote motoren vooral gebouwd op economie. Dat betekent, dat ze met een maximaal rendement op de wereldzeeën onderweg waren. Maar dat betekende ook, dat er veel stikstofoxide werd uitgestoten. De universiteit onderzoekt nu hoe regeneratieve brandstoffen, distillaten, zware olie, aardgas en andere brandstoffen met AdBlue en ook natronloog bij de motor kunnen worden gebruikt om een milieuvriendelijke werking in combinatie met een hoog rendement mogelijk te maken.
Onderzoek
Het onderzoek staat onder leiding van Prof. Horst Harndorf (links) en Dipl.-Ing. Christian Fink (beide afgebeeld bij de proefstand van de universiteit). De leerstoel werkt hiertoe op locatie nauw samen met motorenbouwer Caterpillar in Warnemünde en met andere motoren- en componentenbouwers. De onderzoekers zijn ook vaak te vinden op de experimentele motorproefstand in de motorenhal van de universiteit. Ze doen proeven met nieuwe milieuvriendelijke brandstof inspuitsystemen en inspuitstrategieën om deze geschikt te maken voor praktisch gebruik in de motor. Hier ligt namelijk een van meerdere oplossingen voor de reductie van stikstofoxiden- en partikelemissies.
De onderzoekers zijn ervan overtuigd, dat in 2016 meerdere concepten op de markt zullen zijn. Nu staat al een veelvoud van mogelijke technologieën ter discussie, wordt onderzocht en beoordeeld. De verwachtingen van rederijen en werven en ook de mogelijkheden van wetenschappers moeten nu samen met wetgeving, motorproducenten en toeleveranciers worden besproken.
Inspuiting en mengselvorming
In alle strategieën speelt de brandstof inspuiting en mengselvorming een centrale rol bij de reductie van schadelijke stoffen. Toekomstige emissiedoelstellingen kunnen echter niet meer alleen met separate technologieën worden bereikt, maar vragen een complexe en optimale combinatie van veel verschillende maatregelen zoals bijvoorbeeld drukvulling, inspuiting, uitlaatgas recycling en uitlaatgas nabehandeling.
Duitsland behoort tot de leiders in de technologie voor grote motoren en deze positie wil het niet uit handen worden gegeven. De onderzoekers willen onder andere te weten komen welke brandstofhoeveelheden bij een meervoudige inspuiting in combinatie met andere maatregelen optimaal op de behoeften kunnen worden afgestemd, om bij maximaal rendement de uitstoot te beperken. Op de leerstoel zullen daarom zowel proeven met snellopende motoren als omvangrijke basisanalyses voor brandstofinspuiting, mengselvorming en uitlaatgas nabehandeling worden uitgevoerd.