Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe rolstoel voor basketbalteam

Het dames rolstoelbasketbalteam gaat voor een medaille op de Paralympische Spelen in nieuwe op maat gemaakte rolstoelen. De basketbalrolstoel is wendbaarder, sneller en lichter. De rolstoel is na de vorige Spelen in Beijing volledig aangepast om een hoge notering in Londen te behalen. Tijdens het Papendal Tournament dat van 15 tot en met 19 augustus wordt georganiseerd op Papendal, speelt het team voor het eerst allemaal in een nieuwe rolstoel.

De nieuwe basketbalrolstoelen voor het Nederlands damesteam zijn op maat gemaakt, met een speciaal ontwikkeld nieuw frameconcept van aluminium. Daardoor zijn ze sterker en lichter tegelijk. Gertjan van der Linden, coach van het rolstoelbasketbalteam: “Het moest voor ieder persoon de meest geschikt rolstoel zijn. Het is belangrijk om met de zithouding en de positie in het veld in het achterhoofd een juiste stoel te maken. Het maatwerk is een bepalende factor.”

Een rolstoel moet één zijn met de speler en makkelijk met het lichaam te besturen. Het nieuwe ontwerp en de oude basketbalrolstoelen verschillen substantieel op snelheid, wendbaarheid en sterkte. Voorheen had een stoel een hoge rolweerstand door de scheve wielen. De nieuw ontworpen asymmetrische velg zorgt dat de band rechtop met de vloer contact maakt, terwijl het wiel scheef (en dus stabieler) aan de rolstoel gemonteerd kan blijven. Die revolutionaire opstelling zorgt voor minder wrijving en meer wendbaarheid.

“De wielen zorgen voor de grootste winst”, zegt Van der Linden. “Wij hebben nu zo’n achttien procent minder rolweerstand en dat is ons grootste pluspunt.” Een nieuwe wielkoffer completeert de productinnovatie: die voorkomt veel voorkomende transportschade. Na de Paralympische Spelen, die van 29 augustus tot en met 9 september in Londen worden gehouden, zullen de innovaties ook beschikbaar komen voor de consumentenmarkt.

De innovatieve rolstoel is het resultaat van samenwerking van strategisch productontwikkelaar inMarket, InnoSportNL, de Nederlandse Basketball Bond, het Expertise centrum bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool en de revalidatie specialist Harting-Bank.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven