Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe normaal voor tandwielen

Een nieuwe windturbine in de buurt van een woonwijk wekt altijd weerstand op. Daaruit resulteerde de trend om windturbines off-shore te bouwen. Voor bedrijfs-omstandigheden ver van de bewoonde wereld en onder extreme omgevings-omstandigheden krijgen criteria als de stabiliteit en levensduur van componenten een nieuwe betekenis. Met een nieuwe normaal voor grote tandwielen van de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) kan de kwaliteit van dergelijke tandwielen nu voor het eerst nauwkeurig worden vastgesteld.

De overbrenging van off-shore windturbines moet zo onderhoudsarm mogelijk zijn en zo langdurig en efficiënt mogelijk dienst doen. Daarbij speelt de productiekwaliteit van de (gigantische) tandwielen een essentiële rol. Hoe nauwkeu-riger ze in elkaar grijpen des te rustiger lopen ze en ontstaat er minder slijtage. Maar niet alleen windturbines, ook andere groeiende industrietakken zoals de scheepsbouw en oliewinningsinstallaties zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het gebruik van grote transmissies.

Kwaliteit
Het rendement, de geluidsproductie en levensduur van grote over-brengingen zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte tandwielen. Tot aan de nauwkeurigheidsklasse 3 worden bijvoorbeeld voor tandwielen met een diameter van 1 m toleranties vereist van 10 micron. De kwaliteitsbewaking heeft op deze gronden een hoge prioriteit gekregen. Het ontbrak echter nog aan een geschikte normaal waarmee deze uitgevoerde metingen worden gecontroleerd en gewaarborgd zodat de kwaliteit van de meting kan worden ingeschat aan de hand van specifieke meettoleranties.

Binnen een EU-onderzoeksproject heeft het Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) nu een normaal voor grote tandwielen en een zeer nauwkeurige meetinstallatie voor kalibreren van grote onderdelen recht-streeks in de industrie ontwikkeld. De bijzondere uitvoeringsvorm als een segment van een heel tandwiel maakt het mogelijk, dat de normaal een groot tandwiel vertegenwoordigt met een diameter van 1 m, maar eerst kan worden gekalibreerd op de opgestelde meetinrichting bij de PTB.

Met de normaal zijn zowel de profielmeting als metingen van de flanklijn mogelijk. Een verscheidenheid aan hellingshoeken (0°, 10°, 20°) en richtingen (recht, links, rechts) maken de normaal universeel inzetbaar. Het kalibreren van alle parameters gebeurt op een coördinatenmeetapparaat, waarbij de normaal in meerdere posities wordt gemeten. De resultaten tonen een goede overeenkomst binnen de ingecalculeerde meetafwijking van minder dan 5 µm.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven