Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe generatie intelligente vermogensmodules

De laatste jaren werd de vraag vanuit de industrie naar betrouwbare, compacte, sterke en economische vermogensmodules voor elektrische aandrijvingen steeds luider. Voor diverse toepassingen zoals wind en zonne-energie, trolley-bussen, trams en metro’s, liften en aandrijvingen met hoge prestaties zijn modules met hoge betrouwbaarheid noodzakelijk.

Met de introductie van de SKiiP4 IPM voldoet Semikron aan deze vraag. Bij de SKiiP4 module is het bekende concept van goed op elkaar afgestemde componenten onveranderd gebleven: koellichamen, vermogenstechniek, gate-drivers en diverse beveiligingsinrichtingen.

Deze IPM (Intelligent Power Module) is geoptimaliseerd tot een nominale stroom van 3600 A bij een maximale spanning van de gelijkstroombrug van 1700 V. De stroom is met 50 % verhoogd, waardoor een nog compactere en hogere dichtheid van het vermogen bij de opbouw bijvoorbeeld in de schakelkast mogelijk is.

De opbouw- en verbindingstechniek garandeert het vermogen ook in zware externe omgevingscondities. De hoge lastwisselingscapaciteit wordt bereikt door de eliminering van de laatste soldeerlaag in het vermogensonderdeel door sinter-technologie.

Vermogensonderdeel

De chips worden door een mechanisch druksysteem op het substraat en koellichaam gedrukt. Het soldeervrije druksysteem en de geïntegreerde gelamineerde stroomrails zorgen voor een gelijkmatige stroomverdeling. Elke IGBT- en diodechip is afzonderlijk met de hoofdaansluiting verbonden. Daardoor worden de interne overgangsweerstanden en verliezen verminderd.

De traditionele soldeerlaag tussen de siliciumchips en van het DCB-substraat is bij de SKiiP4 vervangen door sinter-technologie. Hierbij worden de chips op een laag zilverpasta aangebracht, waarna onder hoge druk een permanente verbinding tussen DCB en chip tot stand wordt gebracht.

Het volledige artikel vindt u in het september-nummer van het vakblad Aandrijftechniek. Vraag hier een proefnummer aan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven