Ga naar hoofdinhoud

Nieuw toetsenbord voor touchscreens

Een team van het Max-Planck-Institut für Informatik in Saarbrücken heeft een nieuwe lay-out voor het toetsenbord van apparaten met aanrakingsgevoelige beeldschermen ontworpen. De nieuwe opstelling van de toetsen maakt snellere bediening met twee duimen mogelijk. De onderzoekers bekeken met behulp van computeroptimalisering en een model van de duimbewegingen miljoenen mogelijkheden voor de lay-out, om de beste eigenschappen te kunnen vinden. Het onderzoek bevestigde, dat de gebruiker na een korte periode van gewenning 34% sneller kon typen dan op een tablet PC met de bekende QWERTY-lay-out.

Typen op een smartphone of tablet computer van dit moment duurt langer dan noodzakelijk. De toetsen op deze apparaten met touchscreens hebben de toetsindeling van een klassieke typemachine. Deze QWERTY-lay-out is niet aangepast aan de bediening door de duimen.

Bediening met twee duimen verschilt ergonomisch beduidend van het tienvingersysteem op een apart toetsenbord. Bij het gebruik van de QWERTY-lay-out typen normale gebruikers met de duimen slechts twintig woorden per minuut, beduidend minder dan op een toetsenbord.

De onderzoekers van het instituut in Saarbrücken hebben, samen met collega’s van St. Andrews University (St. Andrews, Schotland) en Montana Tech University (Butte, Montana), de rangschikking van de toetsen verbeterd doordat ze een model van de duimbewegingen combineerden met een computeralgoritme.

Duimen maar
Tijdens hun onderzoek waren de informatici zich snel bewust van het feit, dat kleine veranderingen in de lay-ou,( zoals het omwisselen of verschuiven van enkele toetsen) geen grote winst opleverde. Veelgebruikte Engelse woorden zoals ‘on, see, you, read, dear, immune, based’ moeten op een los QWERTY toetsenbord moeizaam met aparte duimen worden ingetoetst.

Dat was het startpunt om een toetsen lay-out voor werken met twee duimen te ontwikkelen, eerst in de Engelse taal, waardoor de typesnelheid werd verhoogd én de belasting voor de duimen werd verminderd.

De sleutel voor de met duimen bediende toetsen ligt in het vermijden van langdurig gebruik van slechts één duim. Bovendien wilden de onderzoekers vaak gebruikte letters centraal en dicht bij elkaar opstellen. Ervaren schrijvers bewegen hun duimen simultaan. Terwijl één duim een letter typt, gaat de andere al naar de volgende toets. Om de invoer te optimaliseren hebben de informatici een passend voorspellingspatroon ontwikkeld.

KALQ
De per computer ondersteunde optimalisering had twee doelen: het minimaliseren van de beweging van de duimen en het zo afwisselend mogelijk gebruiken van beide kanten. Het resultaat van deze berekeningen was vrij onverwacht.


Bij de nieuwe toetsen lay-out KALQ liggen alle klinkers binnen het bereik van de rechterduim. De linker duim krijgt meer medeklinkers toegedeeld.

De gebruiker werd geschoold om de toets opstelling zo optimaal mogelijk te gebruiken, door hun duimen als een ervaren schrijver simultaan te bewegen.

Het traditionele QWERTY bindt de mensen bij het gebruik van mobiele computers aan een suboptimale interface. Voordat gebruikers QWERTY de rug toekeren, willen ze een aanlokkelijk alternatief. Volgens de onderzoekers biedt KALQ een oplossing met voldoende prestatieverbetering om de gebruiker over te laten stappen en te profiteren van het snelle en comfortabele typen van teksten.

Foutcorrectie
De auteurs hebben daarnaast een foutcorrectie op basis van kansberekening ontwikkeld, die zowel de duimbewegingen als de statistische kennis van een ingevoerde tekst in aanmerking neemt. Met deze foutcorrectie kunnen geoefende gebruikers beduidend sneller typen, tot wel 37 woorden per minuut. Dat is het best bereikte resultaat voor twee duimen op een touchscreen. Volgens de redactie krijg je er alleen nóg sneller RSI door, maar dat terzijde.

KALQ za; vanaf begin mei als gratis App voor Android-Smartphones beschikbaar komen. Meer informatie en video’s zijn beschikbaar op de projectwebsite.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven