Ga naar hoofdinhoud

Nauwkeurige optische meetbank

Q-Sys heeft een optische meetbank ontworpen en gebouwd voor de Alba synchrotron in Spanje. Het ontwerp van de meetbank is inmiddels van de derde gene-ratie en is gebaseerd op een ‘split axes’ concept met slaglengtes van 1500 mm x 300 mm. De assen zijn uitge-voerd met luchtlagers die over granieten oppervlakken geleiden en worden aangedre-ven met behulp van lineaire motoren.

De meetbank zelf is ingebouwd in een behuizing met goede klimaatbeheersing en wordt ingezet om oppervlakteprofielen van grote spiegels te meten. Deze spiegels kunnen tot 150 kg wegen. De spiegel wordt op de onderste slede geplaatst. Vervolgens wordt met behulp van een autocollimator het oppervlak gescand.

Omdat het optische pad lang is en daardoor relatief grote meetfouten kunnen optreden, moeten de geometrische fouten van de meetbank uitzonderlijk klein zijn en zeer herhalend. Het gaat hierbij om het rollen, stampen en gieren van de sledes. De Q-Sys engineers zijn in dat doel geslaagd; ze hebben met de meetbank de verwachtingen van de opdrachtgever overtroffen.

Met de meetbank zijn inmiddels nominaal vlakke spiegels gemeten waarbij vlakheidsfouten met hoeken van 55 nanoradialen zijn gemeten. Het ruisniveau van de meting ligt op 15 nanoradialen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven