Ga naar hoofdinhoud

NASA’s smartphone belt naar huis

PhoneSat 2.4, NASA’s volgende generatie smartphone heeft naar huis gebeld. Het kleine ruimtevaartuig, dat als brein gebruik maakt van een standaard smartphone, heeft de complete controle uitgevoerd en de data verzonden met de bevestiging, dat alle systemen functioneren in de spry spacefarer.

PhoneSat 2.4, een kubus van ongeveer 1 dm³ met een gewicht van ongeveer 1 kg was ontwikkeld door het NASA Ames Research Center in Moffett Field, Californië. Het is de eerste van de satelliettelefoon familie, die gebruik maakt van de 2-weg radio S-band, waardoor de ingenieurs de satelliet commando’s kunnen geven vanaf de aarde.

Het bevestigt de mogelijkheden voor het gebruik van smartphones en andere commercieel verkrijgbare elektronica, in satellieten die bestemd zijn voor lagere banen om de aarde.

“Het is geweldig om dit te horen over de meest recente ruimtevaartkubus van NASA”, zegt Michael Gazarik, beheerder bij NASA ruimtevaarttechnologie in Washington. “NASA streeft het vrijgeven na van hogere grenzen voor de nieuwe generatie van onderzoeken, die voordeel kunnen halen uit dit soort kleine satellieten voor het gebruik in onderzoek en technologie ontwikkeling voor een fractie van de kosten van een groot, complexer ruimtevaartuig”.

Commerciële component

In april heeft NASA met succes een missie van een week met de PhoneSat 1.0 gedemonstreerd. Met een verwachte gemiddelde levensduur van ongeveer een jaar kan de PhoneSat 2.4 meten, hoe goed of commercieel ontwikkelde componenten gedurende langere tijd in de ruimte presteren.

Deze innovatieve applicatie van commercieel ontwikkelde technologie voor gebruik in de ruimte zorgt voor lage kosten, weinig risico en vaak herhaalde missies om te voldoen aan een aantal unieke behoeftes van NASA’s  wetenschap en exploratie.

Het ruimtevaartuig hoorde tot helft van door het agentschap betaalde kubussatellieten, die op 19 november werden ingezet bij een door NASA gebouwd nano satellietlancering adaptersysteem aan boord van de Orbital Sciences Minotaur 1 raket voor de U.S. Air Force, gestart vanaf het midden-Atlantisch regionaal ruimtevaartcentrum op de NASA Wallops Flight Facility in Virginia.

PhoneSat 2.4 zou ook een systeem testen voor het bepalen van de richting van de kubussatelliet in de ruimte. Net als de eerste PhoneSat 1, gebruikt PhoneSat 2.4 een Nexus S smartphone, geproduceerd door Samsung Electronics, dat draait op Google’s Android operating systeem. Santa Clara University in California levert het grondstation voor de missie.

The smartphone voorziet in veel functies die de satelliet nodig heeft om te kunnen werken, zoals berekenen, geheugen, kant en klare interfaces voor communicatie, navigatie en energie en hij is verpakt in een beschermende omgeving voor de lancering.

PhoneSat

Het project PhoneSat is een van de vele ontwikkelingsprojecten binnen het NASA Small Spacecraft Technology Program, een van de negen programma’s van het NASA Space Technology Mission Directoraat. Het Small Spacecraft Technology Program ontwikkelt en verbetert de technologieën om hiermee de mogelijkheden van het kleine ruimteschip, met de specifieke focus op communicatie, voortstuwing, plaatsbepaling, energie en andere autonome operaties, uit te breiden.

Data van de subsystemen van de satelliet, inclusief de smartphone, het energiesysteem en het positiebepalende controlesysteem worden verstuurd via de amateur radiofrequentie van 437.425MHz.

De volgende PhoneSat, versie 2.5, is gepland voor lancering in februari, mee liftend aan boord van een commerciële SpaceX rocket. Van dit ruimtevaartuig wordt ook verwacht, dat het een aantal maanden in de omgeving van de aarde functioneert  met daarbij continu de tweeweg radioverbinding- en oriëntatiesystementest. Het project PhoneSat Project wordt beheerd door het Engineering Directoraat op het NASA Ames Research Center in Moffett Field, Californië.

De PhoneSat serie missies zijn bedoeld als verkenners voor de volgende missie van de Small Spacecraft Technology van NASA, de Edison Demonstration of Smallsat Networks (EDSN). De EDSN missie is opgebouwd uit acht identieke 1.5-unit kubus satellieten, met een formaat van ongeveer 10 x 10 x 15 cm en een gewicht van ongeveer 2,5 kg, die zal worden geïmplementeerd bij de lancering vanaf Kauai, Hawaii in 2014.

De EDSN missie moet aantonen, dat het concept voor het gebruik van veel kleine ruimtevoertuigen in het samenwerkende cluster voor het bestuderen van de ruimte en de communicatietechnieken voldoet. De acht EDSN satellieten zijn elk voorzien van een Nexus S smartphone voor de besturing van de satelliet en de data-afhandeling en ook zes graag een aanvullend wetenschappelijk instrument als betalende lading voor elke ruimtevaartuig.

Tijdens EDSN zal elke kubus wetenschappelijke metingen doen en de data versturen naar de andere, waarbij er dan één de verzamelde data kan doorsturen naar het grondstation. Deze veelzijdigheid in commando en controle zou het mogelijk kunnen maken om grote zwermen van satellieten op een betaalbare manier te benutten voor het monitoren van het klimaat op aarde, het weer in de ruimte een andere wereldwijde verschijnselen.

 

2 reacties op “NASA’s smartphone belt naar huis

  • Bram

    Deze satelliet lijkt van een enorm zwaar materiaal te zijn. 10cm3 en 1kg. Dat is een ‘soortelijke gewicht’ van de satelliet van 100kg/l! Op de foto lijkt de satelliet een inhoud van ca 1 liter (1000cm3) te hebben.

    1. Redactie

      Goed gezien, Bram. Foutje van de redactie, er stond oorspronkelijk 10 cm3. Het ding is inderdaad ongeveer 1000 cm3 ofwel 1 dm3 en 1 kg. We hebben het aangepast.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven