Ga naar hoofdinhoud

Nasa test raketmotor voor commerciële vluchten

Het John C. Stennis Space Center van de Nasa in Mississippi heeft vorige week met succes een raketmotor voor de Taurus II lanceer-platform getest. De op vloeibare brandstof lopende AJ26 motor zal de eerste trap van deze raket van Orbital Sciences Corp. aandrijven. Orbital en zijn motorenleverancier Aerojet hebben de motor getest op het E-1 testbed op Stennis. Met de test biedt Nasa ondersteuning om commerciële vrachtvluchten naar het International Space Station mogelijk te maken.

Deze test, de eerste in een serie van drie, duurde tien seconden. Tijdens deze korte test wilden de technici vooral de start- en stopprocedures van de motor, de werking van het testbed en grondtests voor de motorbesturing controleren. De test werd uitgevoerd door een gecombineerd team van Orbital, Aerojet en Stennis technici, terwijl medewerkers van Stennis de feitelijke test uitvoerden.

Het testteam en andere technici van Nasa zullen de data van alle subsys-temen analyseren ter voorbereiding van een tweede test. Deze ‘hot-fire acceptance test’ moet over een paar weken plaatsvinden en zal vijftig seconden duren. Een derde hot-fire test heeft als doel de regelkleppen van de motor af te stellen.

Commerciële vluchten
De AJ26 motor is ontworpen voor voortstuwing van het Taurus II ruimtevaartuig dat vluchten in een lage baan om de aarde moet kunnen maken. De NASA-Orbital samenwerking valt onder het Commercial Orbital Transportation Services gemeenschappelijk onderzoek- en ontwikkelings-project. Orbital heeft een contract met de Nasa om tot en met 2015 acht vrachtvluchten naar het ruimtestation uit te voeren.

De AJ26 is de eerste nieuwe motor sinds jaren die op Stennis wordt gestart. De medewerkers hebben meer dan twee jaar gewerkt aan het aanpassen van het E-1 testbed aan deze motor. Er moest onder meer dan 8 m diepe vlamgeleidingsgreppel worden gegraven. Ook werden belangrijke constructieve wijzigingen aangebracht en werden nieuwe vloeistof- en gastoevoersystemen gebouwd.

Behalve met Orbital werkt het Stennis Space Center samen met Pratt & Whitney aan de Rocketdyne’s RS-68 raketmotor.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven