Ga naar hoofdinhoud

NASA test nieuwe commerciële raketmotor

Samen met zijn partner Blue Origin heeft ruimtevaart-organisatie NASA in zijn Commercial Crew Program (CCP) met succes de voort-stuwingskamer voor een nieuwe raketmotor getest. Het ging om de BE-3 die op vloeibaar zuurstof en vloei-baar waterstof werkt en 100.000 lbf (445 kN) stuw-kracht opwekt. De motoren zijn onderdeel van het Re-usable Booster System (RBS) van Blue Origin en zijn ontworpen om uiteindelijk het biconisch gevormde ruimtevaartuig te lanceren dat het bedrijf ontwikkelt.

De test was onderdeel van het werk van Blue Origin in het kader van de Space Act overeenkomst met de NASA in het kader van het Commercial Crew Development Round 2 (CCDev2) programma. Dit progamma is bedoeld om ontwerpen voor ruimtevaartuigen en lanceerdragers te blijven ontwikkelen, dit teneinde de Amerikanen in staat te stellen om commerciële transportmogelijkheden te bieden die uiteindelijk beschikbaar moeten komen voor de overheid en andere klanten.

De test vond begin deze maand plaats op het E-1 testbed op het Stennis Space Center van de NASA in de staat Mississippi, in de buurt van de Golf van Mexico. Ingenieurs van Blue Origin voerden de test uit met de stuw-krachtkamer op volvermogen. Zowel de bouwers als de Nasa toonden zich zeer tevreden met de succesvolle test.

Blik in de toekomst
In het kader van CCDev2 voltooide Blue Origin ook een herziening van het eisenpakket aan haar ruimteschip. Tijdens de evaluatie beoordeelden in-genieurs en deskundigen namens de NASA, de Federal Aviation Admi-nistration en de onderneming of het ruimtevaartuig voldoet aan de eisen aan de veiligheid en de missie in een lage baan om de aarde. De evaluatie had ook betrekking op de resultaten van meer dan honderd tests in de windtunnel van het aërodynamisch ontwerp van het ruimtevaartuig, de stabiliteit tijdens de vlucht en de wendbaarheid.

Terwijl NASA samenwerkt met partners uit de Amerikaanse industrie om commerciële mogelijkheden in de ruimtevlucht te ontwikkelen, werkt het agentschap ook aan de ontwikkeling van de Orion ruimtevaartuig en de Space Launch System (SLS), een bemanningscapsule voor de bemanning en een zware raket om geheel nieuwe mogelijkheden voor menselijke ver-kenningsmissies te bieden.

Orion en SLS zijn flexibel inzetbaar voor de lancering van ruimtevaartuigen voor bemande en onbemande missie. Ze moeten menselijke aanwezigheid uitbreiden voorbij een lage baan om de aarde en nieuwe verkenningsmissies in het zonnestelsel mogelijk maken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven