Ga naar hoofdinhoud

Nasa op zoek naar mini-voortstuwing

NASA’s Space Technology Program is op zoek naar voorstellen voor geminiaturiseerde elektrospray aandrijftechnologieën die een revolutie zouden moeten ontketenen in voortstuwingssystemen voor kleine satellieten. Elektrospray stuwraketten gebruiken elektriciteit om materiaal in een hogere energietoestand te brengen en vervolgens te verspreiden. Dit resulteert in een vloeistof- of aerosolspray die via een uitstroomopening een stuwkracht creeër.

De ontwikkeling van lichtgewicht microvoortstuwingstechnologieën moet de voortstuwingmogelijkheden van kleine satellieten radicaal veranderen. Ze moeten een variabele voortstuwing, stabilisatie in de ruimte en nauwkeurige locatie mogelijk maken. Dergelijke micro thrusters zouden eventueel ook kunnen worden gebruikt voor nauwkeurige positionering van toekomstige grote ruimte-observatoria.

Trend naar kleiner
Kleine ruimtevaartuig zijn een trend in de huidige lucht-en ruimtevaart. Nu NASA werkt aan de ontwikkeling en verbetering van het gebruik van kleine satellieten voor wetenschap en verkenning, onderkent de organisatie dat voortstuwing een absolute voorwaarde om de deur voor kleine ruimtevaartuigen te openen. Daarvoor heeft men betere geminiaturiseerde systemen nodig om deze kleine ruimteverkenners voor te stuwen en te manoeuvreren.

Amerikaanse organisaties (hoezo chauvinisten?) kunnen ideeën indienen voor geminiaturiseerde elektrospray voortstuwingtechnologieën die kunnen bijdragen aan een efficiënte manier om stuwkracht voor de ruimtevaart te leveren.

De ‘call for proposals’ omvat twee fasen. Tijdens fase I krijgen geselecteerde indieners achttien maanden de tijd om hun voortstuwingsontwerpen te verfijnen, prototypes te bouwen en te testen in vluchtachtige omgevingen. In fase 2 zal de boegschroef die uiteindelijk in fase 1 is ontwikkeld, worden geïntegreerd in een klein ruimteschip voor een demonstratie in een baan rond de aarde.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven