Ga naar hoofdinhoud

Nano-composieten verminderen wrijving en slijtage

Bij het gebruik van machines gaat energie verloren in de vorm van wrijvingswarmte. Door de wrijving neemt ook de slijtage van de machineonderdelen toe. Kosten voor onderhoud en reparatie stijgen. Onderzoekers van het Leibniz-Institut für Neue Materialien (INM) hebben een smeerfilmlak van nano-composieten ontwikkeld, dat als droog smeermiddel kan worden gebruikt. Het programma overzicht „Nanomere“ van het INM heeft deze ontwikkelingen gepresenteerd op de Materialica in München.

In tegenstelling tot de conventionele hydrodynamische smeermiddelen levert de smeerfilmlak geen specifieke problemen op tijdens het gebruik: er ontstaat geen harsvorming en het wordt in de loop der tijd niet weggespoeld.

De ontwikkelde laksoorten combineren daarbij twee eigenschappen: ze verhogen de glij-eigenschappen van de behandelde onderdelen en verminderen tegelijkertijd de slijtage. Dit is een voordeel ten opzichte van de gebruikelijke smeerfilms, die berusten op een matrix van gebonden polymeren.

 
Door de toepassing van nano-composieten verkrijgen de ontwikkelde glijlaag-lakken speciale eigenschappen: ze doorstaan temperaturen tot 250 °C, ook bij een continu belasting, met pieken tot 300° C. De wrijvingscoëfficiënt ligt tussen 5.10-6 en 2,3.10-6 mm3/Nm.
 
De glijlaag-lakken kunnen zowel op de kunststof- als metaal substraten worden opgebracht. Ook is het achteraf coaten van onderdelen met een spuit- of dompellaag en een thermisch hardingsproces altijd mogelijk. Bovendien beschermt de laag de metaaloppervlakken tegen corrosie.

Het INM toonde deze en de andere industriëlen toepassingen op de internationale beurs „Materialica 2011“. Daarbij komen vooral ook de ontwikkelingen met betrekking tot speciale eigenschappen als diffusie remmende of antireflectie coatings en transparante geleidende lagen zoals fotolithografie met zilver voor printbare elektronica.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven