Ga naar hoofdinhoud

Motorblokken kunnen wezenlijk lichter

In de massaproductie van de automobielindustrie worden vaak motorblokken van gietijzer gebruikt. Deze zijn goedkoop te vervaardigen maar door het hoge gewicht stijgt het brandstofverbruik. Materiaalonderzoekers kij-ken daarom naar processen waarmee gietijzer met een dunnere wand maar toch met grote stijfheid kan worden verkregen. Daarbij speelt grafiet een belangrijke rol, omdat dit de materiaaleigenschappen van gietijzer sterk beïnvloed. Met behulp van de nano-tomografie kunnen wetenschappers aan de Univer-sität des Saarlandes voorspellen in welke vorm het grafiet aanwe-zig is en hoe dit het gietijzer verandert. Met deze kennis zijn in de toekomst aanmerkelijk lichtere motorblokken te vervaardigen.

De onderzoekers interesseren zich zowel voor de chemische samenstelling van het materiaal als voor zijn inwendige structuur. Ze kunnen met ver-schillende methoden de complexe geometrie van een materiaal zichtbaar maken en deze niet slechts in de zeer kleine micro- en nano-dimensie onderzoeken, maar zelfs tot aan het aparte atoom. Daarvoor gebruiken ze nano-tomografie, die ongeveer functioneert als de computer tomografie (CT) bij medisch onderzoek.

Onderzoek

Het verschil is, dat niet in schijven wordt doorgelicht, maar dat het materiaal door een zeer nauwkeurige ionenstraal systematisch in nanoschijfjes wordt verdeeld en met behulp van een elektronenstraal wordt afgetast. De opge-nomen beeldseries worden aansluitend in de computer weer tot een exacte ruimtelijke afbeelding samengesteld. Door de hoge resolutie van nano-tomografie en de verschillende contrastprocessen kunnen de onderzoekers niet alleen chemisch analyseren welke atomen aanwezig zijn, maar ze kunnen ook de kristalroosterstructuur in beeld brengen en tonen welke nanostructuren daaruit werden gevormd.

Bij het onderzoek naar grafiet morfologie konden de wetenschappers laten zien hoe bij de vervaardiging van gietijzer de chemische samenstelling, de kristalstructuur en de groei van het grafiet kunnen worden veranderd. Door deze gedetailleerde analyse konden de onderzoekers in de volgende stap voorspellen, hoe deze driedimensionale structuur van invloed is op de materiaaleigenschappen van gietijzer en hoe men deze op de klassieke, tweedimensionale grenslijn duidelijk kan herkennen.

Toepassing

Deze kennis speelt bij veel toepassingen een belangrijke rol, bijvoorbeeld voor motorblok en krukassen, waarbij het gietijzer zijn grote stijfheid moet aantonen. Geringe veranderingen in de grafietstructuur kunnen al zorgen dat de onderdelen zich verschillend gedragen. Gieterijen hebben met deze nieuwe kennis een objectieve basis om met hun klanten in de metaalver-werkende industrie nauwkeurig af te spreken hoe het gietijzer moet zijn samengesteld om de bepaalde eigenschappen te verkrijgen.

Het onderzoek werd ondersteund door de Duitse overheid en het bedrijfs-leven (onder andere Volkswagen en Halberg Guss).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven