Technologie nieuws

Miniatuur 120 GHz radar-sensor

Het Leibniz-Institut für innovatieve Microelektronik (IHP), Silicon Radar, het Karlsruher Institut für Technologie en Robert Bosch hebben een kant en klare radarsensor met geïntegreerde antenne ontwikkeld, die radarsignalen zowel zendt als ontvangt. Hiermee kan op kortere afstanden contactloos de afstand nauwkeurig worden gemeten. De ontwikkeling viel binnen het kader van het EU-Project ‘Success’.

De ontwikkelaars hebben de voordelen van de silicium-germanium BiCMOS-technologie in de ontwikkelde complexe schakelkringen gericht gebruikt. Het voordeel van deze technologie ligt in de combinatie van extreem snelle bipolaire transistoren (grensfrequenties meer dan 300 GHz) met MOS (Metal Oxide Semiconductor)-transistoren op een chip. Dit maakt radarsystemen mogelijk met een afmeting van een paar millimeter.


Aan de linkerzijde de 120 GMz radar, aan de rechterzijde de radar geïntegreerd op een SiP chip.

De toepassingsgebieden voor een dergelijk ‘Systeem in een IC-behuizing’ (System-in-a-Package of SiP) zijn uitgebreid. De goedkope miniatuur sensorsystemen zouden kunnen worden toegepast in industriële installaties, veiligheidssystemen en de auto industrie. Voorbeelden zijn afstandmeting, bewegingsmelder, metingen aan schokdempers in de auto en sensoren voor de karakterisering van materialen.

Goedkope, op silicium gebaseerde SiP-oplossingen kunnen daardoor bijdragen aan de vermindering van het aantal ongevallen op de weg.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven