Technologie nieuws

Methanol is al een belangrijke grondstof voor de chemische industrie maar het staat ook steeds meer in de belangstelling als energiedrager voor brandstofcellen of als vervanger van benzine. Methanol is een stuk efficiënter en goedkoper op te slaan dan waterstof en gemakkelijk via het bestaande distributienetwerk te leveren.

Een punt bij de nogal omvangrijke synthese van methanol vanuit olie of aardgas is de omweg via synthesegas. Directe lage temperatuur oxidatie van methaan naar methanol werd eerst als interessant alternatief bekeken maar verviel later weer.

Een team onderzoekers van het Max-Planck-Institut für Kohlenforschung in Mülheim en van het Max-Planck-Institut für Kolloid- und Grenzflächenforschung in Potsdam-Golm heeft een nieuw type katalysator ontwikkeld om de productie van methanol te vereenvoudigen. Volgens de onderzoekers zou het proces een nieuwe stimulans en misschien zelfs een doorbraak kunnen betekenen bij de productie van methanol en daarmee in de toepassing in brandstofcellen.

Katalysator

De ontwikkeling van katalysatoren voor lage temperatuuroxidatie van methaan tot methanol is een van de belangrijkste uitdagingen van de kathalyse van de laatste jaren. Het probleem is dat de bindingen in methaan zeer sterk zijn en moeilijk te verbreken. Bovendien nijgt methanol naar reacties tot kooldioxide onder dergelijke omstandigheden. Daarom zijn niet alleen actieve maar ook selectieve katalysatoren noodzakelijk.

Het is de onderzoekers gelukt om een vaste katalysator te ontwikkelen met een hoge activiteit en selectiviteit en een goede stabiliteit met betrekking tot ettelijke recyclingstappen. De ontdekking rechtvaardigt de hoop op een technische toepassing. De ontwikkeling is gebaseerd op een onlangs ontdekte type polymeren met hoge kwaliteit.

Door de polymerisatie van ringvormige moleculen, een aromatische nitril, ontstaat een netwerk, dat chemici een op triazine gebaseerd polymeer noemen, ofwel CTF (covalent triazin-based framework). Met platina bedekt ontstaat hieruit een werkzame, gemakkelijk losneembare en weer te gebruiken katalysator.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven