Ga naar hoofdinhoud

Meettechniek voor bewaking windmolenrotoren

Bij sterke wind worden de bladen van de rotor van windmolens uit voorzorg in de vaanstand gezet, om te voorkomen dat schade ontstaat of de rotor afbreekt. Medewerkers van de Technische Universität München hebben nauwkeu-rige sensoren ontwikkeld om de belasting van de rotor-bladen exact te meten. Wind-molens kunnen daarom ook bij een straffe bries scherp aan de wind blijven en zelfstandig kleine schades onmiddellijk melden.

In Duitsland staan meer dan 21.000 windmolens en met de uitbouw van duurzame energie zal het aantal nog verder stijgen. Opdat installaties nog meer stroom kunnen leveren dan tot nu toe worden in de toekomst op en in de rotorbladen glasvezelsensoren aangebracht die plaatselijk de belasting door de wind bepalen. De sensoren kunnen nauwkeurig vaststellen waar en hoe het materiaal van de rotorbladen vibreert, rekt of kleine schades oploopt.

De wetenschappers gebruiken hiervoor glasvezels die ook in de telecom-municatie worden gebruikt, alleen zijn de glasvezels op bepaalde onderlinge afstanden bewerkt met lasers, zodat op deze plaatsen telkens een soort spiegel ontstaat, het zogenaamd Faser-Bragg-Rooster. Als infrarood licht door deze vezel wordt gestuurd, wordt dit door het rooster gereflecteerd. Bij rek of stuiken van de vezel verandert de golflengte van het gereflecteerde licht. Omdat elk rooster licht van een bepaalde golflengte weerkaatst en andere golflengtes ongehinderd doorlaat, kunnen de wetenschappers het rekken en stuiken op veel plaatsen van de vezel tegelijkertijd meten.

Praktische toepassing
De grootste uitdaging was om ook hoge trillingsfrequenties nog nauwkeurig te kunnen meten. De onderzoekers hebben de sensortechniek in diverse projecten doorontwikkeld. Toen ze onze meettechniek zover hadden geoptimaliseerd dat ze trillingen konden meten die bij een Ariane raket tijdens de start ontstaan, was dat de doorbraak voor ons de dynamische meetproces. Voor de verdere ontwikkeling en commercialisering hebben de onderzoekers een nieuwe onderneming opgericht.

De onderzoekers ziet behalve in windmolens toepassingen voor de nieuwe sensor in vliegtuigen en auto’s die ook worden geproduceerd uit met glas-vezel versterkte kunststoffen. De nieuwe meettechniek zal ertoe bijdragen, dat de gebruiksmogelijkheden van nieuwe materialen aanzienlijk worden uitgebreid. (foto: Siemens)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven