Ga naar hoofdinhoud

Meer comfort en veiligheid voor rolstoelgebruikers

Met moderne communicatie assistentie zouden gebruikers van een elektrische rolstoel zelfstandig hun PC en mobiele telefoon kunnen bedienen, door de omgeving kunnen navigeren en de batterijcapaciteit in de gaten kunnen houden. Een nieuwe module maakt van een elektro-mobiel een communicatie centrale.

SMS opstellen, e-mails schrijven, op het internet surfen, telefoneren, dit is voor mensen met een handicap allemaal een echte uitdaging. Dat geldt zeker voor rolstoelers met een beperkte handmotoriek of met een ernstige handicap. Deze mensen zijn voor de bediening van elektronische apparaten aangewezen op communicatie assistentie. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institutsteil Angewandte Systemtechnik AST hebben in opdracht van Medtech-ondernemingen en de industriepartner Otto Bock Mobility Solutions GmbH een dergelijk apparaat ontwikkeld.

Het gaat hierbij om een extra module, die de functionaliteit van elektrische rolstoelen uitbreidt, doordat het de aanwezige rolstoelbesturing, een joystick of kinbesturing, via Bluetooth verbindt met de mobiele telefoon, pc, tv, spelconsole enzovoorts. De interface voor de data-overdracht is de CAN-bus van de rolstoel, waarop alle data van de rolstoel samenkomen. “Met deze module kan men alle muisfuncties, zoals bij een notebook of smartphone, bedienen en zo e-mails bekijken, op het internet surfen of in noodgevallen berichten versturen. Andere USB-apparaten worden ondersteund”, zegt prof. dr. Andreas Wenzel, groepsleider bij ingebedde systemen aan het AST in Ilmenau.

Smartphone-app berekent de actieradius
De module is compatibel met veel elektrische rolstoelen van de firma Otto Bock. Het heeft de vorm van een klein kastje met de grootte van 85 × 65 × 32 mm en kan onopvallend aan de rolstoel worden gemonteerd. De box bevat zowel de hardware in de vorm van een moederbord als de software en beschikt over twee Bluetooth interfaces. “Het systeem maakt niet alleen interactie met elektronica apparatuur mogelijk. Het is bovendien geschikt om data van de rolstoel, zoals batterijcapaciteit, motor stroom, of fouten in de aandrijving te koppelen aan een smartphone”, verduidelijkt Wenzel het nut van de twee Bluetooth interfaces. Een zelf ontwikkelde smartphone app leest de data uit en verwerkt ze verder.

“Bezitters van een elektrische rolstoel zijn vaak onzeker over de capaciteit van de accu, omdat het energiegebruik van het voertuig afhankelijk is van buitentemperaturen en hellingen. Bij sterke stijgingen wordt meer energie verbruikt dan op vlakke wegen. Vanuit deze onzekerheid willen ze vaak geen trips of excursies te maken”, verduidelijkt Wenzel. De Android-app levert een nauwkeurige voorspelling voor het bereik. Na het ingeven van de actuele bestemming en na vergelijking met de batterijcapaciteit wordt berekend, of de aanwezige energie nog voldoende is om weer thuis te komen. De noodzakelijke data worden uit het internet gehaald. De rolstoeler wordt via de mobiele telefoon geïnformeerd, over hoe ver hij nog kan rijden. Als de capaciteit te laag wordt, verschijnt er een waarschuwing op het display van de smartphone, die erop wijst dat nog slechts 10 km kunnen worden afgelegd. “Dat geeft zekerheid”, zegt Andreas Biederstädt, ontwikkelingsleider voor eMobility & Drive Technology bij Otto Bock. “De mobiele telefoon kan probleemloos op de rolstoel worden gemonteerd en bovendien zijn wij op deze manier in staat om dure industriële displays te vervangen”.

Een ander voordeel van de app: met behulp van de navigatiefuncties kunnen routes worden aangegeven zonder barrières of plaatsen voor een toilet voor gehandicapten. Wie over een rolstoel beschikt, die ook in ruw terrein kan rijden, kan dus ook buiten de verharde weg gaan en geschikte routes kiezen. “De bezitters van elektrische rolstoelen krijgen door de extra module meer autonomie, veiligheid en comfort”, zo vat Biederstädt het samen. “Niet alleen gehandicapten, maar ook senioren met beperkte mobiliteit profiteren van dergelijke mobiliteitsconcepten met een Bluetooth module”.

De eerste testen zijn met succes voltooid. Rolstoel prototypes, met de nieuwe communicatiehulp uitgerust, zijn al gepresenteerd. Otto Bock plant nu een nul-serie. Het eindproduct moet vanaf het derde kwartaal van dit jaar kunnen worden aangeboden. Ook de onderzoekers van het AST willen hun ontwikkeling verbeteren. “In de volgende stap verbinden we onze Bluetooth module met de automatisering thuis. Op deze manier kan een gehandicapte mens vanuit de rolstoel ook de airco aanzetten, zonwering openen en sluiten of het licht uitschakelen”.

Lees meer in de publicatie van het Fraunhofer instituut
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven