Rubber resten van productieafval zijn vaak alleen maar te gebruiken voor secundaire producten. Versnipperd tot poeder of granulaat zit het materiaal in vloeren voor een moderne speeltuin of beschermingsmatten. Er waren nog geen technieken om er hoogwaardige produc-ten van te ontwikkelen. Het Fraunhofer-Institut für Umwelt-, Sicherheits- und Energietechnik (Umsicht) heeft door het toevoegen van elastomeerpoeders aan versnipperde rubberresten nieuwe materialen ontwikkeld, die de gewenste materiaaleigenschappen en functies zoals hardheid of elasticiteit bezitten. De nieuw ontwikkelde kunststof wordt EPMT (Elastomerpulvermodifizierte Thermo-plast) genoemd.
Doel van het onderzoek was om het poeder- en granulaatvormige elasto-meer systematisch te analyseren om de recycling te optimaliseren. Het instituut heeft nu de eerste ton van het nieuwe materiaal geproduceerd en uitgeleverd aan klanten voor gebruikstesten. Er is een breed scala aan mogelijkheden voor toepassingen.
De nieuwe kunststof compounds krijgen door het elastomeerpoeder de gewenste eigenschappen en worden in een extruder samen met de ther-moplasten en toevoegingen tot granulaat verwerkt. Het maalproces met het elastomeerpoeder is bepalend voor de gewenste mechanische eigenschap-pen van de compound.
Bij EPMT kunnen belangrijke functies zoals van trillingsdempers voor motorophanging of wrijvingstransmissie met grondstoffen voor wielen worden ingesteld. Fraunhofer Umsicht analyseert samen met de klanten diverse mogelijkheden, zoals wielen voor een grasmaaier.
Mechanische recycling
Fraunhofer Umsicht heeft kennis over de complete waardeketen, vanaf inzamelen, versnipperen en verwerken van elastomeerresten, inclusief de ontwikkeling van geschikte samenstellingen tot en met de productie van levensvatbare producten en de pilotfase met de daaropvolgende analyse.
Het instituut bekijkt niet alleen de aparte aspecten van de recycling van elastomeren, het beschikt ook over de technische installaties die op indus-trieel niveau nodig zijn. Dat maakt het mogelijk om elastomeer van elke gewenste kwaliteit te beproeven en materiaaleigenschappen flexibel in te stellen naar de wens van de klant.
Perspectieven
De mechanische recycling van elastomeren opent nieuwe perspectieven voor de markt. Productieafval van bijvoorbeeld rubberverwerking hoeft niet meer te worden afgevoerd maar kan opnieuw worden gebruikt. Zodoende blijven elastomeerresten veel langer in de productiekringloop. Er zou onge-veer 60% tot 80 % elastomeerpoeder kunnen worden verwerkt in de thermoplastische matrix.
EPMT is volgens het instituut goedkoper dan verse rubbersoorten; ook is het materiaal in een spuitgietmachine of extruder te verwerken en opnieuw recycleerbaar.