Ga naar hoofdinhoud

Marine krijgt nieuwe scheepssimulator

De Koninklijke Marine koopt een nieuwe scheepssimulator, die naar verwachting in 2013 wordt geleverd. De vaardigheden van het personeel zijn zo goedkoper op peil te houden. Het contract voor de bouw en het onderhoud tot 2025 werd onlangs in marinestad Den Helder getekend door de Defensie Materieel Organisatie en het bedrijf CSC.

De nieuwe Ship Handling Simulator (SHS) komt op het terrein van het Koninklijke Instituut voor de Marine in Den Helder. Daar vervangt het de huidige, verouderde brugsimulator en de radarsimulators van de Defensie Vaarschool.

Brugpersoneel kan zich met de simulator voorbereiden op missies. Ook militairen in opleiding bij de Defensie Vaarschool de SHS straks gebruiken. Daarnaast stelt de simulator adelborsten, zoals jonge marineofficieren in opleiding heten, in staat om al tijdens hun opleiding het varen te oefenen.

Realistisch trainen
De simulator is een van de meest geavanceerde in zijn soort. Er kunnen tot zes teams tegelijk in trainen; afzonderlijk maar ook samen. Meer training in de simulator betekent minder vaaruren en dus minder kosten. Daarnaast biedt de simulator een veilige omgeving om zonder risico op schade fouten te maken.

Het nieuwe trainingsmiddel benadert de realiteit door een 360 graden buitenbeeld. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om veel situaties na te bootsen waarvoor nu nog moet worden gevaren. Voorbeelden zijn aanmeren bij slecht weer, een search en rescue-actie, het ontzetten van een schip dat is overmeesterd door piraten, bevoorraden op zee of het ontwijken van luchtaanvallen. Ook kan de simulator worden geprogrammeerd voor het manoeuvreren en navigeren met nieuwe schepen. Daardoor kunnen mensen vlugger aan de slag met een nieuw schip. De bouw van de simulator start dit najaar.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven