Ga naar hoofdinhoud

Magnetische monopolen aangetoond

Wetenschappers hebben voor het eerst magnetische monopolen aangetoond en het ontstaan ervan in vaste materie waargenomen. De onderzoekers beschrijven hiermee nieuwe, fundamentele eigenschappen van materie die van grote betekenis kunnen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Normaal gesproken vormen magnetische deeltjes alleen een dipool, wat betekent, dat ze bestaan uit een noord- én een zuidpool. Hypothetische deeltjes die maar één magnetische pool bevatten (dus óf een magnetische noordpool óf een magnetische zuidpool) worden magnetische monopolen genoemd.Er bestaan theorieën die het bestaan van monopolen als bron van magneetvelden voorspellen. Het bestaan van magnetische monopolen kon echter niet worden aangetoond. Tot nu toe.

Bewijs
Onderzoekers van het Helmholz-Zentrum Berlin für Materialien und Energie (HZB) zijn er in samenwerking met collega’s uit Dresden, St.Andrews, Oxford (UK) en La Plata (Argentinië) nu wel in geslaagd. Ze konden aantonen, dat de magnetische momenten in het inwendige van het materiaal als zogenaamde ‘spin-spaghetti’ zijn gerangschikt. Tijdens de meting hebben de onderzoekers een magneetveld aangelegd waarmee ze de symmetrie en de oriëntatie van zogeheten Dirac-strings konden beïnvloeden. Het resultaat werd zichtbaar bij een temperatuur van 0,6 K tot 2 K.

De metingen bevestigden het bestaan van de magnetische monopolen en toonden aan, dat ze net als elektrische ladingen wisselwerkingen vertonen. De wisselwerkingen ontstaan door een speciale rangschikking van de dipolen en verschillen volledig van de normale eigenschappen van magnetische materialen.

De onderzoekers beschrijven hiermee nieuwe, fundamentele eigenschappen van materie. Deze zijn algemeen geldig voor stoffen met magnetische momenten in een pyrochloor-rooster. Ook is voor het eerst een magnetische fractionalisering in drie dimensies waargenomen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven