Ga naar hoofdinhoud

Machines radiografisch bedienen

Zonder dat we het merken zit de hele atmosfeer vol met hoogfrequente trillingen: radio, televisie, radar, portofoon, mobilofoon, telefoon, marifoon, Bluetooth, WiFi, enzovoorts. Binnen al dit geweld hebben radiografische afstandsbedieningen van Tele Radio voor machines en apparaten ook hun plek gevonden.

De telecommunicatiewereld kent strenge regelgeving wie welke band mag gebruiken, en vaak verschilt dat van regio tot regio en van land tot land. In de loop der jaren zijn de frequentiebereiken bovendien een paar keer aangepast aan ontwikkelingen in de telecommunicatie.

Vrije banden
In een aantal ‘vrije’ frequentiebanden mag een fabrikant of gebruiker radiografische apparatuur toepassen zonder dat hij daarvoor een vergunning nodig heeft. In de 433 MHz en 869 MHz band is in Europa voor zendvermogens tot 10 mW geen licentie nodig. Veel systemen werken in de eveneens vrije 2,4 GHz band en kunnen (indien beschikbaar) zelfs werken via WiFi-techniek. Binnen elke frequentieband zijn diverse kanalen beschikbaar, zodat diverse zenders en ontvangers naast elkaar kunnen opereren.

Technisch is het mogelijk om één zender en meer ontvangers, meer zenders met één ontvanger en meer zenders met meer ontvangers te gebruiken. In de praktijk wordt per applicatie meestal één zender in combinatie met één afzender gebruikt. Meestal zorgt de menselijke factor (te weinig overzicht, slechte communicatie) voor problemen als veel zenders en ontvangers tegelijkertijd worden gebruikt.

Bijna alle zendapparatuur werkt tegenwoordig digitaal. Een telegram bevat een adres, een versleuteling, een begin- en een eindbit en het eigenlijke commando. Teleradio heeft de versleuteling ondergebracht in een half open eigen protocol, TRABbus.

Veel keuze
Er is een grote keuze aan afstandsbedieningen, in zowel zenders als ontvangers. De keuze voor het juiste type is afhankelijk van een aantal factoren: aantal functies, bereik, afmetingen, prijs, robuustheid en IP-klasse. Het aantal functies varieert van klein (twee of drie, soms zelfs maar één) tot enkele tientallen.

Het meest gangbaar zijn zenders met twee, zes, acht of tien functies. Bijna altijd zijn het veelvouden van twee, omdat klanten twee snelheden willen hebben (een voor snel naderen, een voor nauwkeurig positioneren) of in twee richtingen willen werken.

Veel typen zijn tegenwoordig voorzien van een display, vanaf een eenvoudig tekstdisplay tot een compleet grafisch display. Er is een toenemende vraag naar sticks met ‘force feedback’ zodat de gebruikers in de industrie of in het veld het gevoel krijgen dat ze tegen de capaciteiten van de machine aanlopen.

Markt
De markt voor radiografische afstandsbedieningen is erg breed. Alles wat een knop heeft, kan radiografisch worden bediend. Radiografische systemen worden vooral toegepast in de professionele wereld: de bouw, scheepvaart, wegtransport, logistiek en industrie. In de stationaire wereld worden de systemen onder meer gebruikt op drukpersen en mallenpersen.

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven