Ga naar hoofdinhoud

Load cells voor biologisch onderzoek

Soms lijkt het alsof het wetenschappelijk onderzoek zich beperkt tot het nano-bereik. In de elektronica en materiaaltechniek geldt dat misschien, maar in de biologie niet. Onderzoekers vragen zich af waarom de schilden van de reuzenschildpadden op de Galapagos eilanden zulke uiteenlopende vormen hebben. Er zijn diverse hypothesen maar niemand beschikt tot op heden over de data om deze hypothesen te toetsen. HBM stak een helpend handje toe.

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) zorgt met haar geavanceerde meetopnemers en data acquisitiesysteem EspressoDAQ voor antwoorden in de evolutietheorie van de populaire Galapagos-reuzenschildpad. Eind februari heeft het bedrijf load cells, het data-acquisitiesysteem EspressoDAQ met bijbehorende Catman-software en enkele meetspecialisten ter beschikking gesteld aan Diergaarde Blijdorp.

Een van de meest waarschijnlijke theorieën over de vorm van de schilden werd getoetst door het zwaartepunt in het schild te meten. Dankzij de nauwkeurige en geavanceerde techniek kon dit gedaan worden zonder dat het kwetsbare, 150 kilo wegende dier hoefde te worden omgedraaid.

Proefopstelling
De experts van HBM hebben samen met onderzoeker Arie van der Meijden een speciale constructie gebouwd. Tussen de constructie van houten platen bevonden zich drie load cells. De opnemers (type Z6FC4/100kg) bevonden zich op gelijke afstand van elkaar als de hoekpunten van een gelijkzijdige driehoek.

Door het mobiele en compacte data-acquisitiesysteem EspressoDAQ was het mogelijk ‘in het veld’ te meten. De gegevens zijn uitgelezen met een laptop en Catman-software. De gegevens met betrekking tot het zwaartepunt zijn opgehaald door het dier op de constructie te plaatsen, met het zwaartepunt binnen de driehoek gevormd door de draagpunten. De gegevens werden per draagpunt geanalyseerd.

Door de constructie steeds verder te kantelen en het gewicht per load cell te meten is men erin geslaagd alle benodigde informatie uit te lezen. Het dier heeft maar voor enkele seconden stil hoeven staan. Ondanks de hoge luchtvochtigheid, de onregelmatige ondergrond, de warmte en de rondlopende schildpadden is de meting succesvol verlopen.

Betekenis
Onderzoekers denken dat de specifieke vorm van het schild het omrollen vergemakkelijkt als het dier op zijn of haar rug komt te liggen, iets wat veel voorkomt in het onregelmatige rotsachtige landschap van hun natuurlijke leefomgeving.

Dr. Ylenia Chiari bestudeert de evolutie van de populaire reuzenschildpad. Zij maakt 3D-modellen van de verschillende schildvormen en laat deze in speciale computersoftware roteren. Het geheel wordt fotogrammetrisch geconstrueerd. Om dit computerbeeld realistischer te maken moet het zwaartepunt worden aangebracht. Men weet weinig over de evolutie van deze schildpad en alle informatie helpt dit met uitsterven bedreigde dier met overleven in zijn natuurlijke omgeving.

Onderzoeker Van der Meijden benaderde HBM met de vraag of het bedrijf zijn meetapparatuur wilde verhuren. Normaal gesproken doet men dit niet, maar nadat Van der Meijder had verteld over het doel van het wegen, besloot de onderneming de apparatuur gratis ter beschikking te stellen. De oeroude schildpad en de nieuwste techniek vormden in elk geval een geslaagde combinatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven