Ga naar hoofdinhoud

Liebherr LTM11200-9.1 is de grootste

Sinds begin van de zomer beschikt Ter Linden Transport in Doetinchem, gespecialiseerd in het transport van windmolens, over ’s werelds grootste en langste mobiele kraan, de Liebherr LTM11200-9.1. Deze kraan werd voor de neus van de redactie opgebouwd en uitgeschoven.
 

De kraan heeft een 8-cilinder Liebherr diesel met een vermogen van 500 kW en een koppel van 3000 Nm. Hiermee haalt het onderstel (dus zonder kraanopbouw) een maximale snelheid van 75 km/h. Niet gek voor een massa van 108 ton. Alle 18 wielen zijn te sturen, waarbij de eerste vijf voorste assen mechanisch/hydraulisch worden gestuurd en de vier achterste elektro-hydraulisch. As 6 en 7 worden rechtuit geblokkeerd boven de 30 km/h en de assen 8 en 9 boven de 60 km/h.

De kraanaandrijving zelf is diesel-hydraulisch met een 6 cilinder diesel van 270 kW. Deze drijft de hydraulische systemen van de kraan aan. Allereerst zijn er drie gesloten systemen met verstelbare axiaal plunjerpompen voor de hijsbeweging, de draaibeweging en verstelling van het kraantopstuk. Daarnaast zijn er twee open systemen met axiaal plunjerpompen voor het kiepen en uitschuiven van de gigantische telescooparm.


Hier verlaat de LTM11200-9.1 van Ter Linden de fabriek van Liebherr (foto: Ter Linden) 

De kiepbeweging wordt gemaakt middels twee grote differentiaalcilinders met terugslagventielen. Alle hydraulische bewegingen worden gestuurd middels de Liccon-besturing van Liebherr. Meer informatie over deze grootste en langste mobiele kraan is te lezen in de extra dikke beurseditie van AT-aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven