Ga naar hoofdinhoud

Lenze wil het de engineer gemakkelijk maken

Elke twee jaar organiseert Lenze in Hameln een bijeenkomst voor de vakpers, waarbij technologische ontwikkelingen binnen het bedrijf worden besproken. De tijden zijn moeilijk, maar dat weerhoudt de onderneming er niet van te investeren in de toekomst. Die ligt vooral in het ‘gebruiksgemak’ voor machinebouwers en -gebruikers. Een algemene trend in de wereld is, dat het aantal varianten van producten (en machines) stijgt, maar daardoor de seriegrootte daalt. Dat maakt de inkoop en logistiek binnen een bedrijf een stuk complexer, waardoor ook weer nieuwe planningsystemen nodig zijn. Maar de markt verlangt ook korte levertijden, wat en de ‘time to market’ en de kosten ook naar beneden. Tegelijkertijd willen bedrijven steeds meer informatie uit hun productiemiddelen halen. En aangezien de machines steeds complexer en de loonkosten steeds hoger worden, moeten machines steeds gemakkelijker te bedienen zijn.

Gemakkelijker engineering

Behalve het traditionele bedienpaneel komen ook de tablet en smartphone steeds meer in beeld als mens-machine-interface. Maar welke hardware ook wordt gebruikt, de communicatie tussen mens en machine moet intuïtief verlopen. Gezien dit eisenpakket ligt de oplossing in modularisering van machines: snijd de machine in delen en ontwikkel, bouw, bestuur en standaardiseer die. Daar zijn de nodige engineering tools voor nodig, maar machinebouwers willen maar één omgeving voor gehele proces van engineering tot uitlevering en after sales service. Zo’n omgeving moet een engineer in staat stellen zijn proces in eenvoudige en duidelijke stappen te omschrijven, de parameters vast te leggen, dit te vertalen naar een mechatronisch systeem en hieruit zijn aandrijvingen en besturingen te definiëren.

Motor en reductor

Bij eindgebruikers is energieverbruik een thema dat veel aandacht krijgt en dat betekent dat machinebouwers steeds meer vragen in deze richting krijgen. Lenze heeft een intelligente mechatronische oplossing ontwikkeld, de Smart Motor, een intelligente actuator met ingebouwde starter die eenvoudig benaderbaar is (zoals via NFC). Behalve ruimte en kosten bespaart de gebruiker ook een starter. Een smartphone kan fungeren als HMI (foto). Door zijn intelligentie is de SmartMotor exact aan te passen aan de toepassing. Als aanvulling hierop heeft het bedrijf een nieuw programma reductoren ontwikkeld, de serie G500. De SmartMotor wordt alleen met reductoren uit deze nieuwe serie uitgerust. Op SPS/IPC/Drives presenteerde Lenze ook de eerste SmartMotors met spelingarme (geen spelingvrije) planetaire reductor.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven