Ga naar hoofdinhoud

Lego onderwatermodel vergt extra denkwerk

Soms gaat het spelen met Lego veel verder dan het stapelen van kunststof blokjes. En dan wordt het geen speelgoed meer voor onze kinderen, maar gaan de ‘grote jongens’ ermee aan de haal. Een speciaal product van Lego is Mindstorms NXT, een pakket met motoren, sensoren en besturingsmodules voor het bouwen van robots. En zeg nou zelf: daar wil je je zoontje of dochtertje toch niet mee opzadelen.

Vraag maar aan de 42 jarige Eric Steenstra, de 36-jarige Martyn Boogaarts en de 21-jarige Daniel Wittenaar. Zij kregen de vraag voorgelegd een demonstratiemodel te bouwen van de Underwater Spider, een graafmachine die is gebouwd door Nexans voor het afgraven van de zeebodem op de imponerende diepte van 1000 meter onder de zeespiegel. De programmering van deze machine gebeurt met Labview van National Instruments (NI) en dat is toevallig ook het programma waarmee de Mindstorms modules van Lego zijn te programmeren.

Waterdichte oplossing
Op elk pakket met elektrische onderdelen van Lego staat keurig netjes de waarschuwing om geen elektrische onderdelen onder water te gebruiken. En dat is voor een model dat in water moet werken nu net de bedoeling. De ontwerpers/bouwers van het model moesten dus met een waterdichte oplossing komen.

Als eerste stap werd begonnen met de bouw van een getrouwe kopie van de graafmachine, waarbij wel alle functies binnen het model beschikbaar moesten zijn. Daarnaast moesten geschikte oplossingen worden gevonden voor de elektronica die onder water moest functioneren. En last but not least moest er een betrouwbare afstandsbesturing worden gemaakt – uiteraard van Lego – en de benodigde software geschreven.

Besturing
De eerste gedachte was de NXT’s (het intelligente legoblokje om de motoren aan te sturen en de gegevens van de sensoren te verwerken) in een waterbestendige container te stoppen, maar dan moesten sensoren en motoren toch in water werken. Deze problemen moesten eerst opgelost worden. Het model wordt aangestuurd met behulp van twee joysticks en knoppen, opgebouwd met twee NXT’s. Het complete besturingsprogramma werd opgezet met Labview van NI en NXT-G.

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven