Om op termijn te voldoen aan de toenemende wereldwijde vraag naar voedsel is een groter rendement van land-bouwmachines noodzakelijk. De huidige uitdaging bestaat uit het combineren van de productiviteitsstijging met het bedieningscomfort van alter-natieve aandrijfsystemen. Elektrische aandrijvingen hebben een hoog rendement, bieden goede besturings- en regelingsmogelijkheden en zouden daarmee de functionaliteit van landbouwmachines beduidend kunnen verbeteren. Op Agritechnica (in november in Hannover) presenteerden onderzoekers van de faculteit Machinebouw aan de Technische Universität Dresden hun onderzoeksresultaten.
Voor het eerst werd de tractor Rigitrac EWD 120 met elektrische aandrijf-systemen getoond. Het bijzondere van deze tractor zit in het modulair opge-bouwd voertuigconcept, met behalve een volledige elektrische aandrijving op elk wiel ook een interface voor de elektrische voeding van de aangebouwde apparatuur.
Een direct door de dieselmotor aangedreven generator met een vermogen van 85 kW zorgt voor de benodigde energie. In elke velg is een naafaandrijving geïntegreerd, zodat de wielen individueel kunnen worden geregeld. De combi-natie van elektromobiliteit en aandrijving op alle wielen zorgt voor flexibiliteit in de landbouwtechniek, om ook oneffen terrein milieuvriendelijk te bewerken.
Maaidorsers
In samenwerking met landbouwkundigen werken onderzoekers ook aan nieuwe concepten voor de graanoogst. Ze houden zich onder meer bezig met de vraagstelling hoe maaidorsers er over twintig jaar zouden kunnen uitzien, als een verdere toename van de omvang van de machines uit economisch en ecologisch oogpunt niet meer mogelijk is.
In de toekomst zullen centraal aangestuurde kleine onbemande maaidorsers een van de belangrijkste taken in de akkerbouw voor hun rekening nemen.
De oplossing ligt bij een toenemend aantal met geringere grootte. Het ontwerp voorziet in kleine oogstmachines, die in zwermen van drie stuks kunnen worden ingezet. Het bijzondere hiervan is, dat elke maaidorser beschikt over een GPS besturingssysteem en zelfstandig rijdt. De bestuurder van de toekomst regelt niet meer een grote machine, maar bewaakt meerdere kleine vanaf een vaste plek.
Om deze maaidorsers in de toekomst efficiënter te kunnen transporteren vouwt elke machine zich automatisch op tot een dobbelsteen van 3 m x 3 m x 4 m.