Ga naar hoofdinhoud

Lagers volautomatisch testen

Preventief alle rollagers vervangen in een aandrijfsysteem is spelen op ‘safe’. Om alleen de foutieve lagers te vervangen is een reproduceerbare meting nodig. TEB Engineering kreeg de opdracht van GWOC om een volautomatische lagertestmachine te ontwikkelen die ook nog eens geld moest gaan opleveren.

GWOC in Velsen-Noord is specialist in het beheer en onderhoud van diverse installaties van Corus. Één van die installaties omvat de Gietwalsinstallatie (GWI ), waarvan GWOC het integraal onderhoud (elektrisch, mechanisch, software) aan de gietsectie voor zijn rekening neemt.

Veel geweld
Gietsegmenten van de Gietwalsinstallatie bij Corus zijn onderdelen die het zwaar te verduren krijgen bij het maken van plaatstaal. Hier wordt het vloeibare staal ingegoten dat tussen de gietsegmenten direct gekoeld wordt met veel koelwater. Dat gaat met veel geweld gepaard. De segmenten die gereviseerd moeten worden komen bij GWOC binnen en zien eruit alsof ze een jaar op de zeebodem hebben gelegen. Dat komt door de agressieve combinatie van vloeibaar staal en koelwater. De segmenten worden gedeeld in een boven- en onderzijde, waarna de rollen en lagerblokken vrij komen te liggen. 


Aan de robot hangt de meetunit inclusief aandrijfwiel en trillingssensor. De robot meet elke rol van een gietsegment (foto: Paul Quaedvlieg)

TEB Engineering uit Heerhugowaard ontwierp een meetmachine die gebaseerd is op trillingstechniek en repeteerbare metingen kan verrichten. In het ontwerp zit een sterke zes-assige robot die de duwkracht kan leveren om de lagers door het vet te drukken. Na het testen (zie film) is exact te zien welke rollagers goed, fout of twijfelachtig zijn en dat wordt middels een rapportage uitgeprint en/of opgeslagen.

Besparing op onderhoud 
Nu, na een aantal maanden productie, blijkt de forse investering een besparing op te leveren van 20% aan onderhoudskosten. GWOC reviseert zo’n vijf gietsegmenten per maand. In plaats van alle 28 rollagers te vervangen, hoeven nu alleen maar de slechte lagers vervangen te worden, een enorme besparing.

Het gehele artikel is te vinden in nummer 9 van AT-Aandrijftechniek, dat op 24 september aanstaande uitkomt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven