Ga naar hoofdinhoud

Krachtigste piëzo-elektrische energy-harvester

Elektrotechnici van de University of Michigan hebben de tot nu toe krachtigste piëzo-elektrische energy harvester gemaakt. Deze ‘energieverzamelaar’ zet omgevingstrillingen om in elektrische energie en levert vijf tot tien keer meer vermogen dan wat tot nu toe mogelijk was. De nieuwe harvester is speciaal ontworpen om cyclische bewegingen van productiemachines in fabrieken om te zetten in energie voor de voeding van draadloze sensoren. Met deze sensoren kunnen gegevens over de prestaties en eventuele defecten aan het bedienend personeel worden gemeld.

De nieuwe energy harvester levert een vermogen van meer dan 200 microwatt bij een trillingsamplitude van 1,5 g. Dit vermogen wordt gebruikt om een ultracondensator op te laden tot 1,85 Volt. Het systeem heeft een bandbreedte van 14 Hz en werkt optimaal bij een trillingsfrequentie van 155 Hz. In theorie kan een draadloze sensor met dit systeem tussen de 10 en 20 jaar onderhoudsvrij functioneren en is hij dus geschikt om op moeilijk bereikbare plaatsen in machines te worden aangebracht.

de ‘energy harvester’ kan energie uit trillingen omzetten in elektriciteit

De nieuwe ‘energy harvester’ kan energie uit trillingen omzetten in elektriciteit met vijf tot tien keer grotere efficiëntie dan tot nu toe mogelijk was (foto: Erkan Aktakka)

 

De nieuwe energy harvester zal door de ontwikkelaars worden gepresenteerd tijdens de Internationale Conferentie Transducers 2011 die in juni in Beijing wordt gehouden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven