Huisman Equipment heeft een zogenaamde knikarm-kraan voor een belasting van 250 ton gebouwd, de grootste die tot nu toe door het bedrijf is gerealiseerd. Opvallend zijn de grote pompen en motoren die de zowel de hoofd- als de hulpkraan voorzien van het benodigd hydraulisch vermogen. Daarnaast zijn zowel de hoofd- als de hulphijs uitgevoerd met actieve deiningcompensatie.
De kraan zal worden ingezet als universele kraan op een pijpenleg- en bouwschip. Met de kraan kan het schip onder meer offshore constructies hijsen en plaatsen; tevens is het schip geschikt voor het plaatsen van onderzeese constructies tot een diepte van 2500 m. Deze uitvoering is de vijfde knikarmkraan die Huisman levert, maar qua belasting tot nu toe de grootste. De overige vier kranen waren drie 120 tons varianten en een 150 tons uitvoering.
Knikarmkraan
Een knikarmkraan onderscheidt zich van een gangbare hijskraan door de knik die richting het einde van de giek is aangebracht. Door deze knik zal het zwaartepunt van de kraan lager liggen hetgeen hem ook geschikt maakt voor kleinere schepen. Daarnaast worden door deze constructie de bewegingen van de last beperkt omdat de top van de giek dichter bij het dek is gepositioneerd dan bij een gewone kraan.
Zowel de giek als de knikarm wordt door hydraulische cilinders aange-dreven. Verder omvat de kraan een hoofd- en een hulphijs, een hydraulisch aggregaat inclusief zes grote hydromotoren, een hoofdlier, een cabine voor de kraanmachinist, een draaikranslager gekoppeld aan een voetstuk. Middels het draaikranslager en sleepcontacten kan de kraan 360° op de voet om zijn as draaien. De hulphijs heeft een capaciteit van 20 ton en wordt gebruikt wanneer er relatief kleine lasten moeten worden gehesen.
Deiningcompensatie
De hoofdhijs is uitgevoerd met actieve deiningcompensatie waardoor de haak of de last een controleerbare positie inneemt ten opzichte van de zeebodem of een naastliggend offshore platform. Hiermee wordt voorkomen dat de last, als gevolg van de golfslag, uiteindelijk met een klap op de zeebodem of de vloer van het platform terecht komt met kans op (grote of fatale) schades.
Om snel genoeg te kunnen reageren op de golfbeweging, is de kraan uitgevoerd met een secundair geregelde hydraulische aandrijving die Huisman in eigen huis ontwikkelde. De reactietijden die hiermee zijn te bereiken, overtreffen ruim de mogelijkheden die een elektromotor – met een veel hogere massatraagheid – biedt. Sterker nog, de reactietijden van dit actieve deiningcompensatiesysteem zijn dermate kort, dat Huisman een extra vliegwiel inbouwde om extra massa toe te voegen.
Hoofdlier
De hoofdlier wordt aangedreven door drie onafhankelijke elektrohydrau-lische vermogenseenheden; elk bestaand uit een elektromotor van 575 kW en twee axiaal plunjerpompen met variabel slagvolume van 500 cm3. Door drie pompsets toe te passen, is een hoog redundantieniveau gerealiseerd aangezien de kraan in principe met één of twee pompsets kan draaien.
Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.