Ga naar hoofdinhoud

Kleinste magneten ter wereld

Het is een team van onderzoekers van het Institut für Angewandte Physik aan de Universität Hamburg gelukt magneten van slechts vijf ijzeratomen te maken. Ze leverden tevens het bewijs voor stabiliteit op lange termijn van de magnetisatierichting. De zoektocht naar de kleinste stabiele magneet is relevant voor het bereiken van de ultieme grenzen in de verdere miniaturisatie van magnetische data-opslag zoals harde schijven.

De onderzoekers bereikten dit door selectieve atomaire manipulatie met behulp van een zelf ontwikkelde supermicroscoop die atomaire structuren kan weergeven en tegelijkertijd hun magnetische eigenschappen kan bepalen.

De bevindingen zijn van fundamenteel belang, zowel in termen van het begrip van magnetisme kleinste nanodeeltjes en clusters als in technologisch belang voor toekomstige generaties high-density magnetische data-opslag.


De figuur toont schematisch de kunstmatige magnetische clusters van elk vijf ijzeratomen op een ondergrond van koper. De ijzeratomen vertonen een omkerende, in de tijd stabiele magnetisatierichting. De magnetisatietoestand van deze kleine magnetische cluster wordt gelezen met een atomair scherpe magnetische-gevoelige sonde.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven